|

U kompleksu hramova Angkor Wat arheolozi pronašli jednu od najvećih statua

U kompleksu hramova Angkor Wat arheolozi pronašli jednu od najvećih statua
10
Klix.ba
1.8.2017. u 20:18
0
komentara
10

dijeljenja
U kompleksu hramova Angkor Wat arheolozi pronašli jednu od najvećih statua Foto: AFP
U saradnji sa singapurskim Institutom za jugoistočne studije arheolozi su u kompleksu hramova Angkor Wat otkrili veliku statuu, jednu od najvećih koje su iskopane u posljednjih nekoliko godina, za koju vjeruju da datira iz kasnog dvanaestog stoljeća.
Statua je visoka skoro dva metra, a široka 58 cm. Arheolozi vjeruju da je ova statua djelovala kao simboličan čuvar ulaza u drevnu bolnicu i ističu da je riječ o najvažnijem kipu koji je posljednjih godina pronađen u Angkoru.

Njegove ruke i noge su razbijene, no gravure na tijelu i glavi još uvijek su jasno vidljive. Istraživači se nadaju da će na ovom mjestu pronaći i druge objekte te prikupiti više informacija o načinu života ljudi koji su u tom periodu živjeli na području Angkor Wata.

Magazin Cambodia Daily opisao je pronalazak ove statue kao "nešto što se događa samo u filmovima".

Historičar Rethy Chhem rekao je kako je ovo jedna od četiri bolnice koje su izgrađene na ovom području te kako nijedna od njih nije ispravno iskopana. Svaka bolnica sadržavala je različite kipove božanstava, a najcjenjeniji je bio kip Buddhine medicine.

Inače, Angkor Wat je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u jugoistočnoj Aziji. Kompleks, koji je izgrađen od devetog do petnaestog stoljeća, tokom različitih razdoblja kmerskog carstva, prošle godine je privukao oko 2.5 miliona posjetitelja. Nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine i simbol je Kambodže koji se pojavljuje čak i na državnoj zastavi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.