{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Kolmanskopu su tragali za dijamantima, danas pijesak prekriva Grad duhova

1.4.2013. u 22:47
74
20
U Kolmanskopu su tragali za dijamantima, danas pijesak prekriva Grad duhova
74
Početkom 1900., kada je u pustinji Namib u jugozapadnoj Africi pronađen dijamant, mnogi njemački rudari pohrlili su u taj dio i sagradili grad Kolmanskop. Za veoma kratko vrijeme izgrađena je bolnica, škola, sportska i plesna dvorana, kockarnica, proradio je čak i prvi tramvaj u Africi. Samo 40 godina kasnije grad je napušten i stoga danas nosi naziv Grad duhova.
Radnik Zacharias Lewala je 1908., radeći na izgradnji pruge kroz pustinju, pronašao dijamant. Utvrđeno je da se u tom dijelu pustinje nalaze velike količine dragocjenog kamenja, pa su hiljade njemačkih rudara pohrlile u to područje. Tragajući za dijamantima, Nijemci su gradili Kolmanskop i do 1920. godine tu je živjelo 300 muškaraca i žena te 40 djece.

Nakon Prvog svjetskog rata zalihe dijamanata su gotovo potrošene, a grad je konačno napušten 1954. godine. Ostale su ogromne građevine, koje i danas prkose vjetrovima i pustinjskom pijesku.

Kolmanskop je grad duhova, u koji danas dolaze turisti kako bi fotografisali napuštene i sablasne zgrade. Također, tu se danas snimaju brojne serije i filmovi.

Pogledajte fotografije iz Grada duhova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: