Nesreća kod Smolenska
0

U kokpitu poljskog aviona bila osoba koja nije u posadi

Sarajevo-x.com
U kokpitu aviona u kojem je poginulo više od 90 poljskih zvaničnika, na čelu s predsjednikom Lechom Kaczynskim, neposredno prije nesreće bila je najmanje jedna osoba koja nije član posade, pokazala je istraga.

Više od pet sedmica nakon tragedije istražitelji još uvijek nisu ponudili konkretne zaključke o uzroku pada. No, nešto su ipak ustanovili.

"Utvrdili smo da su u kokpitu aviona neposredno prije nesreće bile osobe koje nisu članovi posade", rekla je Tatyana Anodina, šefica odbora za istragu i dodala: "Glas jednog od njih je tačno identifikovan, dok će za identifikaciju drugog ili drugih glasova, biti potrebne dodatne informacije poljske strane".

Ona nije željela dati detalje o pojedincima koji su se našli u kokpitu.

Devedeset šest ljudi, među kojima su bili Kaczynski, njegova supruga i drugi poljski visoki zvaničnici, poginulo je u nesreći 10. aprila kad se njihov avion srušio kilometar i po od aerodroma u ruskom gradu Smolensku.

Avion ruske proizvodnje Tu-154 je pao u teškim vremenskim uslovima (magla), a istražitelji su potvrdili da je posada ignorisala upozorenja iz kontrole zračnog prometa da ne pokušavaju spustiti avion.

Anodina je također dodala da je ustanovljeno kako se pad nije dogodio uslijed terorističkog čina ili tehničkog kvara.

"Motor je radio do sudara sa zemljom", kazala je ona.

Poljska delegacija je išla na obilježavanje 70. godišnjice masakra nad 22.000 poljskih vojnika u Katynskoj šumi, blizu Smolenska, koje su ubile sovjetske snage.

Moskva je godinama ovaj zločin pripisivala nacistima, što je godinama trovalo odnose između dvije zemlje. No, posljednja tragedija dočekana je u Rusiji s velikom tugom, pa se znakovi pomirenja između dvije zemlje već naziru, javio je AFP.