Svijet
0

U koalicijskom napadu u Afganistanu ubijen talibanski zapovjednik i dvoje djece

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Koalicija pod američkim vodstvom i afganistanski vojnici izveli su noćni napad i ubili talibanskog vođu u ponedjeljak, a dvoje djece je također ubijeno u unakrsnoj vatri, saopćio je američki portparol.

Tokom racije u kući u istočnoj pokrajini Paktika, sumnjivi militanti otvorili su vatru iz pušaka i ručnih raketnih bacača na koalicijske i afganistanske vojnike, prisiljavajući vojnike da uzvrate vatrom. Dvoje djece je ubijeno u razmjeni vatre, saopćio je koalicijski portparol, major Donald Korpi, javio je AP.

"Kada neko puca vas iz raketnih bacača, morate uzvratiti vatrom. Veoma je tužno i mrzimo vidjeti da je ijedan civil ubijen, pogotovo djeca, mi zaista nismo imali nikavih nagovještaja da su djeca bila tamo", izjavio je Korpi.

Srednjerangirani lider ubijen u raciji identifikovan je kao komandant Saleem, koga su Amerikanci optužili za ubistva afganistanskih i stranih vojnika. Žena u Saleemovoj kući također je ranjena u unakrsnoj vatri i evakuirana je radi liječenja, saopćila je koalicija.

Predsjednik Hamid Karzai često je tražio od međunarodmih snaga da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se izbjegle pogibije civila, a američki i NATO-vi zapovjednici tvrde da često prekidaju vatru ukoliko uvide da će njihovi napadi izazvati civilne žrtve, ali da su zadržali pravo na samoodbranu.

U drugim krajevima zemlje, pobunjenici su ispalili minobacačke granate na selo u istočnom Afganistanu, ubivši dječaka i ranivši još osam ljudi, među kojima petoricu NATO-vih vojnika, navodi NATO u saopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Desetogodišnji dječak poginuo je nakon što su dvije minoibacačke granate pogodile selo u oblasti Nari pokrajine Kunar u subotu, navodi se u saopćenju.

U napadu su također ranjena tri saveznička vojnika i pet afganistanskih civila, navodi se u saopćenju. NATO nije objavio nacionalnost ranjenih vojnika, ali su većina vojnika u toj regiji Amerikanci.

Nasilje je naglo poraslo u posljednjim sedmicama. Više od 3.100 ljudi ubijeno je u nasilju povezanom s pobunom u ovoj godini, sudeći po računici Associated Pressa zasnovanoj na brojkama prikupljenim od zapadnih i afganistanskih zvaničnika.