|

U Kirgistanu ubijen ugledni Uzbekistanski novinar

U Kirgistanu ubijen ugledni Uzbekistanski novinar
0
F
FENA
25.10.2007. u 10:48
0
komentara
0

dijeljenja
U Kirgistanu ubijen ugledni Uzbekistanski novinar
Ugledni novinar i urednik novina na uzbekistanskom jeziku ubijen je u kirgistanskom gradu Oshu blizu granice s Uzbekistanom.
Policija je potvrdila da je 26-godišnji Ališer Saipov ubijen u napadu iz vatrenog oružja, javio je BBC.

Policija je saopćila da ispituje svjedoke i da za sada nema nikakvih drugih detalja.

Saipov je uređivao jedine novine na uzbekistanskom jeziku u toj regiji, koje su kritizirale vladu, i izvještavao je za Glas Amerike.

On je ubijen dok je izlazio iz svog ureda u centru Osha, oko 19 sati navečer u srijedu kada su nepoznati napadači otvorili vatru iz automobila i ubili ga s tri metka.

Saipov je bio jedan od najuglednijih novinara u centralnoj Aziji. Njegovi izvještaji za Glas Amerike i razne web stranice uvijek su imali u središtu pažnje Uzbekistan. Bio je vrlo kritičan u svojim izvještajima o jednoj od najrepresivnijih država na svijetu.

Opširno je pisao o mujčenjima u zatvorima uzbekistanskog predsjednika Islama Karimova, o slamanju disidenata i o teškom životu uzbekistanskih izbjeglica koje žive u Kirgistanu.

On je također bio kritičan prema kirgistanskim vlastima, za koje je tvrdio kako su omogućile da se uticaj predsjednika Karimova proširi izvan granica Uzbekistana.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.