Svijet
25

U Kirgistanu na kuće pao turski teretni avion, poginulo najmanje 37 osoba

Klix.ba
Turski teretni avion koji je letio iz Hong Konga srušio se u Kirgistanu, poginulo je najmanje 37 ljudi od kojih većina na tlu.

Boeing 747 se srušio na kuće u blizini aerodroma Manas, koji je udaljen 25 kilometara od glavnog grada Bishkeka, saopćile su kirgistanske vlasti, javlja BBC.

Najmanje 15 objekata je srušeno, a među poginulim je veliki broj djece. Let TK6491 se zaustavljao u Manasu na putu prema Istanbulu u Turskoj.

Avion pripada turskoj kompaniji ACT koja leti pod imenom MyCargo. Kirgistanska vlada je saopćila da je ovog puta kompanija obavljala posao za Turkish Airlines, ali se ovaj poznati avioprijevoznik distancirao od incidenta.

Avion je pao oko 7:30 sati po lokalnom vremenu u selu Dacha-Suu. Vidljivost je bila loša zbog ledene magle, no, tačan uzrok nesreće još uvijek nije zvanično saopćen. Vjeruje se da je avion bio star blizu 14 godina.

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije mjesta pada aviona na kojima se vide vatra i dim. Lokalni mediji javljaju da je jedan član posade preživio pad, a u avionu je bilo najmanje četvero ljudi.

Nakon pada aviona ima i povrijeđenih na tlu, a oni su smješteni u bolnice.

Aerodrom Manas je zatvoren, a 2008. godine se putnički avion srušio nedugo nakon polijetanja. Tada je poginulo 68 ljudi.