Svijet
0

U Kini ubijeno šest miliona peradi

FENA
U masovnom uništavanju peradi u sjeveroistočnoj pokrajini Kine u kojoj se pojavila ptičija gripa ubijeno je njih šest miliona, saopćili su kineski dužnosnici.

Ubijena je sva perad unutar radijusa od tri kilometra u provinciji Liaoning, gdje je prošle sedmice zabilježen slučaj ptičije gripe, izvijestila je novinska agencija Xinhua.

Državni mediji izvještavaju da su farmeri u pokrajini Liaoning surađivali pri uništavanju peradi te da će za nju dobiti naknadu.

Kina još nije prijavila nijedan smrtni slučaj među ljudima od ptičije gripe tokom posljednje pojave tog virusa, ali je u nedjelju najavila da će pozvati stručnjake Svjetske zdravstvene organizacije da pregledaju tri sumnjiva slučaja upale pluća u južnoj provinciji Hunan, gdje je zabilježen jedan od posljednjih slučajeva ptičije gripe.

Testiranje među te tri osobe nije pokazalo prisutnost smrtonosnog virusa H5N1, ali ne može se odbaciti mogućnost njegove pojave budući da su te osobe živjele u blizini područja u kojemu se pojavio virus. Jedna od njih, 12-godišnja djevojčica je umrla.

Kineske vlasti su 192 osobe, među kojima je i jedna s akutnim bronhitisom, podvrgnule medicinskim pregledima, izvijestio je ministar zdravstva.

Od virusa ptičije gripe u Aziji je do sada umrlo više od 60 osoba, a od kraja 2003. zaražene su najmanje 123 osobe. U gotovo svim slučajevima ljudi su se zarazili preko kontakta s pticama.

Danas se u Ženevi održava velika konferencija o borbi protiv ptičije gripe i opasnostima koje bi mogle dovesti do epidemije gripe kod ljudi.

Uz dužnosnike Svjetske zdravstvene organizacije i brojne državne delegacije, na skupu će biti i predstavnici Svjetske banke.

Cilj im je osmisliti globalni plan za strože kontroliranje peradi i strategiju za suočavanje s mogućom ljudskom epidemijom.

Savjetnik pri Ujedinjenim narodima David Nabarro rekao je da bi pravovremene pripreme mogle smanjiti smrtnost te socijalne i ekonomske posljedice.