U Kini puštena u rad najduža na svijetu superbrza željeznička linija

Klix.ba
26.12.2012. u 08:58
8
36
U Kini puštena u rad najduža na svijetu superbrza željeznička linija
8
U Kini puštena u rad najduža na svijetu superbrza željeznička linija Najduža superbrza željeznička linija (Foto: AFP)
Najduža brza željeznička linija u Kini, koja povezuje Peking i Guangzhou, počela je raditi. Brza željeznička pruga duga je 2.298 kilometara i skraćuje put između ta dva grada za najmanje 14 sati.
Kina posljednjih godina sve više novca ulaže u izgradnju željezničke mreže, superbrze vozove i sigurne i brze pruge. Svi kineski mediji s ponosom su objavili informaciju o otvaranju najduže brze željezničke linije na svijetu te je istaknuto kako će vozovi koji idu tom rutom dostizati brzinu veću od 300 kilometara na sat, a blizu 3.000 km bit će moguće preći za svega osam sati.

Kina je brzu željezničku mrežu počela graditi 2007. godine i do 2010. godine su već imali izgrađenih 8.358 kilometara pruge. Očekuje se da će do 2020. imati 16.000 kilometara superbrze pruge.

Ipak, sigurnosni problem ostaje. U julu 2011. godine u nesreći brzog voza poginulo je 40 ljudi. Vlasti su tada navele da će poboljšati održavanje infrastrukture, tražiti od inspekcije da pregleda vozni park te poduzeti sve ostale hitne mjere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: