Skraćuje put za 14 sati
8

U Kini puštena u rad najduža na svijetu superbrza željeznička linija

Klix.ba
Najduža superbrza željeznička linija (Foto: AFP)
Najduža superbrza željeznička linija (Foto: AFP)
Najduža brza željeznička linija u Kini, koja povezuje Peking i Guangzhou, počela je raditi. Brza željeznička pruga duga je 2.298 kilometara i skraćuje put između ta dva grada za najmanje 14 sati.

Kina posljednjih godina sve više novca ulaže u izgradnju željezničke mreže, superbrze vozove i sigurne i brze pruge. Svi kineski mediji s ponosom su objavili informaciju o otvaranju najduže brze željezničke linije na svijetu te je istaknuto kako će vozovi koji idu tom rutom dostizati brzinu veću od 300 kilometara na sat, a blizu 3.000 km bit će moguće preći za svega osam sati.

Kina je brzu željezničku mrežu počela graditi 2007. godine i do 2010. godine su već imali izgrađenih 8.358 kilometara pruge. Očekuje se da će do 2020. imati 16.000 kilometara superbrze pruge.

Ipak, sigurnosni problem ostaje. U julu 2011. godine u nesreći brzog voza poginulo je 40 ljudi. Vlasti su tada navele da će poboljšati održavanje infrastrukture, tražiti od inspekcije da pregleda vozni park te poduzeti sve ostale hitne mjere.