Drugi val zaraze
18

U Kini predstavljene nove mjere za suzbijanje asimptomatskih prenosilaca

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kina bilježi blagi rast broja zaraženih koronavirusom i predstavila je nove mjere za suzbijanje širenja koronavirusa kontrolom asimptomatskih prenosilaca.

Drugi val zaraze u Kini značajno je slabiji od vrhunca epidemije u februaru kada je Kina stavila u izolaciju nekoliko gradova i uvela stroga ograničenja kretanja. U Kini je, prema službenim podacima, ukupno zaražena 81.665 osoba koronavirusom.

Potvrđena su 63 nova slučaja zaraze koronavirusom u srijedu. Od 63 novozaražene osobe, 61 se vratila u Kinu iz inostranstva.

Uz kontrolu putnika koji se vraćaju iz inozemstva, kod kineskih vlasti zabrinutost izazivaju asimptomatski prenosioci koronavirusa.

Kina je u srijedu objavila da je potvrđeno 56 novih asimptomatskih slučajeva te je od 1. aprila koronavirus utvrđen kod 657 asimptomatskih osoba.

Kina do 1. aprila objavljivala podatke o asimptomatskim osobama s koronavirusom, a i dalje podatke o tim osobama objavljuje odvojeno od službenog broja zaraženih.

Samo osobe koje razviju simptome ulaze u službeni broj zaraženih.

Državno vijeće Kine je u srijedu objavilo nova pravila za ophođenje prema asimptomatskim prenosiocima.

Prema novim pravilima medicinske ustanove moraju obavijestiti nadležne organe, u roku od dva sata, da su otkrili asimptomatski slučaj zaraze.

Lokalne vlasti potom moraju identificirati sve kontakte zaražene osobe u roku od 24 sata.

Asimptomatski pacijenti bit će kolektivno smješteni u karantin na 14 dana te će biti računati kao potvrđeni slučajevi zaraze ako razviju simptome.

Bliski kontakti asimptomatskih osoba također će morati u karantin dvije sedmice.