Svijet
0

U Kini mnogo više muškaraca nego žena

NINA
Kini prijeti nova opasnost, u obliku iznimno velike neravnoteže spolova, zbog čega bi se uskoro moglo dogoditi da milioni muškaraca ostanu samci, jer neće moći naći sebi ženu.

U Kini, naime, na svakih 100 djevojčica ima 117 dječaka, što znači da ima oko 13 miliona više dječaka nego djevojčica među djecom mlađom od devet godina, objavila je nacionalna agencija Sinhua, na koju se poziva Associated Press.

Kineski ministar za populaciju i planiranje porodice smatra da je to posljedica politike kojom se dopušta jedno dijete po obitelji. Ako bi se ta tendencija nastavila do 2020., u Kini bi bilo 40 miliona muškaraca koji ne bi mogli pronaći sebi supruge.

To predstavlja ozbiljan nacionalni problem za "zdrav i harmoničan rast populacije" i prouzrokovati će, prema ocjeni kineskih dužnosnika, "razne zločine i socijalne probleme, kao što su fiktivna vjenčanja, otmice žena, prostitucija i drugo".

Zakon koji je na snazi u Kini od 1980., uveden je radi kontrole rasta stanovništva, koje trenutno broji 1,3 milijarde.

Kako su muška djeca vrlo "cijenjena" u toj zemlji kao nasljednici obiteljskog imena, često se događa da se parovi odluče na abortus kada saznaju da će dobiti kćerku. Nerijetko se događaju i ubistva tek rođene ženske djece, što omogućava paru pokušati ponovno i dobiti muškog nasljednika.

Vlasti ne odustaju od zakona o ograničenom broju djece, ali da bi spriječile te drastične slučajeve, uvode razne mjere poput zabrane liječnicima da u toku trudnoće roditeljima otkriju spol djeteta.

Smatra se da zahvaljujući tom nepopularnom zakonu, Kina danas ima za oko 300 milijuna manje stanovnika nego što bi inače imala. Ipak, računa se da će 2043. u toj zemlji živjeti 1,6 milijardi ljudi.

Druga negativna posljedica tog zakona, osim iznimne disproporcije spolova, bit će i starenje društva što će dodatno opteretiti umirovljeničke i zdravstvene fondove.

Predviđa se da će polovinom 21. stoljeća, 25 posto populacije Kine biti starije od 65 godina.