Svijet
1

U Kijevu opet metež između policije i demonstranata

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
U Kijevu je danas došlo do sukoba demonstranata i policije koja je asistirala građevinskim mašinama i komunalnim radnicima prilikom uklanjanja barikada, smeća i šatora sa kijevskog Trga nezavisnosti koji je nakon antivladinih demonstracija poznat i pod imenom "Evromajdan". U metežu je povrijeđeno nekoliko policajaca.

Krajem prošle i početkom ove godine u Kijevu je došlo do masovnih antivladinih protesta protiv bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča. Demonstranti su tada na nekim kijevskim trgovima formirali barikade, a glavne antivladine snage tada su bile koncentrisane na Trgu nezavisnosti, odnosno na "Evromajdanu" kako su ga počeli nazivati demonstranti. Ukrajina je formirala novu Vladu, Petro Porošenko je postao novi predsjednik Ukrajine, a demonstranti su iz nekog razloga ostali u improvizovanom naselju na Trgu.

Ukrajinske vlasti su donijele odluku da se danas počisti sav nered koji je početkom godine nastao u centru grada što se demonstrantima na "Evromejdanu" nije baš svidjelo. Građevinske i komunalne mašine izašle su na teren, a nakon što su demonstranti zarobili nekoliko komunalnih vozila reagovala je policija.

"S ciljem uspostavljanja javnog reda sigurnosne snage su danas započele akciju čiščenja grada. Građani koji su boravili u šatorima na Trgu na policiju su počeli bacati kamenice i Molotovljeve koktele", navodi se u saopćenju kijevske policije.

Osim toga policija je nakon ulaska u šatorsko naselje pronašla vatreno i hladno oružje, ručne bombe i Molotovljeve koktele. 

Nakon intervencije policije demonstranti su se povukli sa Trga. Uhapšeno je nekoliko demonstranata, a među policajcima je bilo povrijeđenih. Međutim, čim se policija povukla demonstranti su se počeli vraćati i ponovo formirati barikade.