{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Kijevu demonstracije zbog posjete Scheffera

F
FENA
16.6.2008. u 13:01
0
0
U Kijevu demonstracije zbog posjete Scheffera
0
U Kijevu demonstracije zbog posjete Scheffera
Nekoliko storina pristalica i protivnika ulaska Ukrajine u NATO demonstriralo je u ponedjeljak ispred zgrade predsjedništva u Kijevu za vrijeme posjete generalnog sekretara Alijanse Jaapa De Hoppa Scheffera ovoj zemlji.
Demostracije protiv NATO-a je organizirala proruska Socijalistička stranka, a demonstracije za NATO su organizirale pristalice predsjednikove stranke Nova Ukrajina.

Prozapadni predsjednik Viktor Juščenko, koji želi da njegova zemlja uđe u NATO, primio je delegaciju NATO-a koju predvodi Jaap de Hopp Scheffer.

Na samitu u Bukureštu u aprilu NATO je obećao da će jednog dana primiti Ukrajinu i Gruziju u svoje redove, ali je odbio, pošto nije bilo konsenzusa zemalja članica, da odmah dodijeli status zvaničnog kandidata ovim bivšim sovjetskim republikama.

Ministri vanjskih poslova NATO-a treba da se ponovo sastanu u decembru kako bi utvrdili kakav napredak je ostvarila Ukrajina radi eventualnog potpisivanja Akcionog plana, koji predstavlja posljednju etapu prije ulaska u Atlantski savez, javio je AFP.

NATO se neće miješati u proces povlačenja ruske Crnomorske flote koja po bilateralnom sporazumu u krimskoj luci Sevastopolj može biti stacionirana do 2017. godine, izjavio je generalni sekretar Scheffer ukrajinskoj televiziji "Inter" pred današnji dolazak delegacije NATO-a u dvodnevnu posjetu Ukrajini, prenijele su agencije.

"To nije spor u koji NATO treba da se miješa, to je pitanje čisto između Ukrajine i Rusije", rekao je Scheffer, dodajući također da ukrajinski narod sam treba rješavati da li mu je NATO potreban.

"Kurs kojim će Ukrajina ići u potpunosti zavisi od samih Ukrajinaca", rekao je generalni sekretar Alijanse, dodajući da je "Ukrajina već prilično bliska NATO-u".

Stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin izjavio je u petak da "u Rusiji neće biti političara koji će se saglasiti da dok su oni živi i u rukovodstvu, Crnomorska flota ode iz Sevastopolja".

Ambasador Rogozin je također kao neozbiljna odbacio obećanja generalnog sekretara NATO-a da Alijansa neće umjesto ruske flote razmještati svoju vojnu bazu.

"Govorili su nam i da ujedinjena Nemačka neće biti članica NATO-a i da se NATO neće širiti na Istok - a mi smo vjerovali", rekao je ruski diplomat.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: