{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Kerčenskom moreuzu mrtvi mornari i mazut

F
12.11.2007. u 20:06
0
0
U Kerčenskom moreuzu mrtvi mornari i mazut
0
U Kerčenskom moreuzu mrtvi mornari i mazut
Kod luke Kavkaz, u Kerčenskom moreuzu između Crnoga i Azovskog mora, pronađena su tijela triju mornara teretnog broda "Nahičevan" koji je u nedjelju potonuo, saopćila je regionalna uprava ministarstva za vanredne situacije pokrajine Krasnodar.
Potraga za pet ostalih mornara s toga broda natovarenog sumporom nastavljena je u ponedjeljak, a u akciji učestvuju pripadnici ministarstva, vatrogasci, graničari i vojska.

U oluji koja je zahvatila moreuz između poluotoka Tamanj i Krima potonula su četiri broda, šest se nasukalo, a oštećana su dva tankera.

Svi havarisani brodovi bili su iz klase "rijeka-more" i projektovani da izdrže valove do 2,5 metra, dok su u nedjelju valovi u moreuzu bili do šest metara, a brzina vjetra dostizala 30 metara u sekundi.

U moreuz i Crno more izlilo se iz polomljenog tankera "Volgonjeft-139" više do 1.000 tona mazuta, a u vodu je upalo blizu 7.000 tona sumpora.

Iz oštećenih tankera se izvlači mazut, a formirane su dvije grupe sa po 100 ljudi koje će učestvovati u otklanjanju posljedica ekološke katastrofe.

Sumpor je, prema saopćenju regionalnog centra ministarstva, hermetički bio upakovan i ne može nanijeti štetu i jedinu prijetnju predstavlja izliveni mazut, koji vjetar nosi ka Ukrajini.

I u Ukrajini je formiran koordinacijski štab za blagovremeno reagiranje u slučaju pojave havarija u vodama Crnoga i Azovskog mora, na čijem čelu je ministar saobraćaja Nikolaj Rudkovski.

Još je nepoznata sudbina 15 mornara s broda koji je, kako se pretpostavlja, plovio pod gruzijskom zastavom i koji je potonuo kod krimske luke Sevastopolj.

Kerčenski moreuz od 40 kilometara je jedini izlaz iz Azovskoga u Crno more, prenosi Tanjug, i godišnje kroz njega prođe do 9.000 plovila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: