Svijet
0

U Kerčenskom moreuzu mrtvi mornari i mazut

FENA
Kod luke Kavkaz, u Kerčenskom moreuzu između Crnoga i Azovskog mora, pronađena su tijela triju mornara teretnog broda "Nahičevan" koji je u nedjelju potonuo, saopćila je regionalna uprava ministarstva za vanredne situacije pokrajine Krasnodar.

Potraga za pet ostalih mornara s toga broda natovarenog sumporom nastavljena je u ponedjeljak, a u akciji učestvuju pripadnici ministarstva, vatrogasci, graničari i vojska.

U oluji koja je zahvatila moreuz između poluotoka Tamanj i Krima potonula su četiri broda, šest se nasukalo, a oštećana su dva tankera.

Svi havarisani brodovi bili su iz klase "rijeka-more" i projektovani da izdrže valove do 2,5 metra, dok su u nedjelju valovi u moreuzu bili do šest metara, a brzina vjetra dostizala 30 metara u sekundi.

U moreuz i Crno more izlilo se iz polomljenog tankera "Volgonjeft-139" više do 1.000 tona mazuta, a u vodu je upalo blizu 7.000 tona sumpora.

Iz oštećenih tankera se izvlači mazut, a formirane su dvije grupe sa po 100 ljudi koje će učestvovati u otklanjanju posljedica ekološke katastrofe.

Sumpor je, prema saopćenju regionalnog centra ministarstva, hermetički bio upakovan i ne može nanijeti štetu i jedinu prijetnju predstavlja izliveni mazut, koji vjetar nosi ka Ukrajini.

I u Ukrajini je formiran koordinacijski štab za blagovremeno reagiranje u slučaju pojave havarija u vodama Crnoga i Azovskog mora, na čijem čelu je ministar saobraćaja Nikolaj Rudkovski.

Još je nepoznata sudbina 15 mornara s broda koji je, kako se pretpostavlja, plovio pod gruzijskom zastavom i koji je potonuo kod krimske luke Sevastopolj.

Kerčenski moreuz od 40 kilometara je jedini izlaz iz Azovskoga u Crno more, prenosi Tanjug, i godišnje kroz njega prođe do 9.000 plovila.