Zakon na snazi
1.4k

U Kanadi od danas legalna marihuana, dozvoljene četiri stabljike po domaćinstvu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kanada je danas postala druga zemlja u svijetu, a prva zapadna zemlja u kojoj je legalan uzgoj, posjedovanje i konzumacija kanabisa u rekreativne svrhe.

Urugvaj je prije pet godina prvi legalizovao kanabis, a baš kao i u ovoj zemlji, Kanađani će od danas moći koristiti sve derivate kanabisa.

Legalizacija marihuane uslijedila je nakon što je Senat u junu ove godine sa 52 glasa za i 29 protiv usvojio novi zakon koji odobrava upotrebu marihuane u rekreativne svrhe.

Posjedovanje kanabisa u Kanadi je 1923. godine proglašeno krivičnim djelom, ali je upotreba u medicinske svrhe legalizovana 2001. godine. Usvajanjem novog zakona Kanada je postala prva članica G7 koja je legalizovala marihuanu, što je bilo predizborno obećanje premijera ove zemje Justina Trudeaua.

Prema novim odredbama, punoljetni Kanađani mogu posjedovati 30 grama kanabisa koji mogu nabaviti od ovlaštenog trgovca. Zakon dozvoljava i uzgoj do četiri sadnice marihuane u domaćinstvima.

Međutim, prema pisanju kanadskih medija, legalizacija marihuane mogla bi prouzrokovati probleme u ovoj zemlji s obzirom na to da će mnogi poduzetnici požuriti da ostvare profit.