SAD
0

U Kaliforniji više od 1.400 šumskih požara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Više od 1.400 šumskih požara gori u ponedjeljak u sjevernoj Kaliforniji, uključujući i veliki požar u zaštićenoj regiji Big Sur, bez naznake olakšanja za gotovo 20 tisuća vatrogasaca koji pokušavaju obuzdati vatrenu stihiju uglavnom izazvanu gromovima, izvješćuju američke TV mreže.

Kalifornijski Ured za hitne službe objavio je da je opožareno oko 1.480 četvornih kilometara terena, te da su vatrogasci blizu stavljanja pod nadzor nekih od najvećih požara.

U borbi s požarima sudjeluje više od 19.500 vatrogasaca, i stotine protupožarnih helikoptera. U vatri je uništeno više od 50 zgrada, objavila je regionalna Šumarska služba.

U sjevernoj Kaliforniji i dalje je na snazi "crveno" upozorenje za najviši stupanj opasnosti od požara, a vremenska prognoza za iduće dane i tjedne nudi slabu nadu vatrogascima, javljaju agencije.

Ispodprosječna količina padalina i velika raširenost sasušene vegetacije vjerojatno znači dugo, vatreno ljeto za cijelu sjevernu Kaliforniju, navodi se u procjeni opasnosti od požara, koju je prošloga tjedna objavila Šumarska služba.

Požar u Big Suru u Nacionalnoj šumi Los Padres u središnjoj Kaliforniji, južno od Montereya, poharao je oko 110 četvornih kilometara šume i uništio 16 kuća, a zbog njega je u nedjelju zatvorena 31 km duga dionica obalne autoceste.

Zdravstvene vlasti na ugroženom području pozivaju građane da ostanu u kućama i ograniče izloženost dimu. Američki predsjednik George W. Bush u subotu je proglasio stanje savezne elementarne nepogode u Kaliforniji i naredio saveznim službama da pomognu u gašenju požara.