Težak je 227 kilograma
77

U Kaliforniji napokon uhvaćen "medvjed pljačkaš" Hank the Tank

D. B.
Ogromni crni medvjed nazvan Hank the Tank uhvaćen je nakon što je više od godine bio u bijegu poslije niza provala u kuće u Kaliforniji, javlja BBC.

Vjeruje se da je medvjed težak 227 kilograma provalio u 21 dom u okolini jezera Tahoe od 2022. godine. Zapravo, riječ je o medvjedici registrovanoj pod oznakom 64F, koja će biti smještena u utočište u Coloradu. Tri njena mladunčeta bi trebala biti smještena u objekt u kalifornijskom Sonoma Countyju.

Kalifornijsko ministarstvo za ribe i divlje životinje je saopćilo da su biolozi na siguran način imobilizirali medvjedicu kojoj su zahvaljujući DNK analizi dokazane provale u domove.

Nakon što bude detaljno pregledana u cilju utvrđivanja njenog zdravstvenog stanja, medvjedica će biti premještena u utočište blizu Springfielda u Coloradu. Kalifornijske vlasti su navele da relokacija nije tipično opcija, no ovog puta je potrebno zbog "slave" koju je medvjedica stekla.

"S obzirom na interes za ovim medvjedom i značajan rizik od ozbiljnog incidenta, ova mjera će zaštititi porodicu medvjeda i ljude u zajednici South Lake Tahoe", navodi se u saopćenju.

Guverner Colorada Jared Polis se putem društvenih mreža našalio i naveo da je medvjedici promijenjeno ime te da se sada zove Henrietta the Tank.

Medvjedici je u početku pripisano 40 provala, no DNK uzorci su pokazali da su odgovorna još najmanje dva medvjeda.

Ona je značajno veća od prosječnog crnog medvjeda te je odrastala bez straha od ljudi. Zahvaljujući svojoj snazi je uspijevala ulaziti u domove i častiti se ljudskom hranom.