Svijet
0

U Kaliforniji deset beba umrlo od hripavca

FENA
Foto: PA
Foto: PA
Od jakog kašlja, tačnije hripavca, u Kaliforniji je umrlo deset beba, a ljekari tvrde da je stanje alarmantno.

"Deset smrtnih slučajeva pogodilo je bebe u dobi od tri mjeseca do godine dana. Osmero djece koja su preminula bila su mlađa od osam sedmica, što znači da su bili premali da bi ih se vakcinisalo od hripavca koji je visoko zarazna bakterijska bolest", izjavila je za BBC Michael Sicilia, glasnogovornica kalifornijskog ministarstva zdravstva.

"To je bolest koja se prevencijom može spriječiti", rekla je Sicilia uz objašnjenje da vakcina uspješno čuva sve koji dolaze u kontakt s bakterijama, pa tako i tek rođene bebe. Neki roditelji odlučili su ne vakcinisati svoje dijete, a ima i slučajeva u kojim vakcionisanoj djeci i odraslima naglo padne imunitet zbog stare vakcine.

Glasnogovornica Sicilia rekla je da su epidemiolozi procijenili da je 50 posto djece zaražene hripavcem bolest dobilo od svojih roditelja.

Novorođenčad koja su preminula od hripavca nisu dobila vakcinu do drugog mjeseca života, što je bilo prekasno za njihove slabe imunitete koji se nisu mogli boriti s bakterijama.

"Najvažnija poruka jest da bilo mama, tata, bake, djedovi ili ostala rodbina koja dolazi u kontakt s tako malim bebama, trebaju biti vakcinisani", poručila je Sicilia.