{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Kairu počela Donatorska konferencija za obnovu Gaze

A
12.10.2014. u 15:56
0
2
U Kairu počela Donatorska konferencija za obnovu Gaze
0
U Kairu počela Donatorska konferencija za obnovu Gaze
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon je u obraćanju na Donatorskoj konferenciji za obnovu Gaze izjavio da je riječ o inicijativi vrijednoj 2,1 milijardi dolara i poručio da će uspjeh u realizaciji projekata direktno ovisiti o "uspostavi stabilne političke podloge".
"Vrijednost inicijative koju je UN pokrenuo s ciljem obnove Gaze je 2,1 milijardi dolara. Ova inicijativa zavređuje darežljivost donatora", poručio je Ban tokom uvodnog izlaganja na konferenciji koja se u egipatskoj prijestolnici Kairu održava s ciljem obnove devastiranog Pojasa Gaze u izraelskim napadima.

"Moja poruka je jasna, jačanje na putu uzajamnog razumijevanja i mira, kao i jačanje poštivanja ljudskih prava. Uz to je moguće doći do toga da sukobljene strane više ne krše međunarodne norme ljudskih prava", kazao je Ban.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Podsjetivši da će u Kairu biti vođeni i indirektni pregovori palestinskih i izraelskih delegacija, Ban je pozvao da se iskoristi data prilika da se mir učini trajnim i da strane ne poduzimaju nikakve jednostrane korake.

Prisutnima na konferenciji se obratio i šef norveške diplomatije Borge Brende, koji je tom prilikom naglasio da će obnova Gaze doprinijeti rješenju krize na bazi dvije države. On je dodao da je za obnovu i oživljavanje palestinsko-izraelskih pregovora potrebnu utvrditi novu mapu puta.

U Kairu se danas održava donatorska konferencija za obnovu Gaze, kojoj prisustvuje generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, generalni sekretar Arapske lige Nebil al-Arabi, komesarka EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, predstavnik bliskoistočne četvorke Tony Blair, američki državni sekretar John Kerry i predstavnici blizu 50 zemalja. Palestinsku delegaciju predvode predsjednik Mahmoud Abbas, premijer Rami al-Hamdallah i šef diplomacije Riad al-Maliki.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Izrael je 7. jula započeo zračne napade u Pojasu Gaze, koji su deset dana kasnije prošireni i na kopnenom i artiljerijskom planu, a okončani su postizanjem primirja nakon 51 dana. U napadima je, prema dosad poznatim podacima, ubijeno 2.158, a ranjeno više od 11.000 osoba. Tokom napada je u potpunosti devastirano 17.200 kuća, 73 džamije i 24 škole. Više hiljada objekata, pored toga, pretrpjelo je štetu.

Predsjednik palestinskog Vijeća za obnovu i razvoj Mohammed Eshtiye je saopćio da je za obnovu potrebno 7,8 milijardi dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: