Svijet
0

U Kairu počela Donatorska konferencija za obnovu Gaze

Anadolija
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon je u obraćanju na Donatorskoj konferenciji za obnovu Gaze izjavio da je riječ o inicijativi vrijednoj 2,1 milijardi dolara i poručio da će uspjeh u realizaciji projekata direktno ovisiti o "uspostavi stabilne političke podloge".

"Vrijednost inicijative koju je UN pokrenuo s ciljem obnove Gaze je 2,1 milijardi dolara. Ova inicijativa zavređuje darežljivost donatora", poručio je Ban tokom uvodnog izlaganja na konferenciji koja se u egipatskoj prijestolnici Kairu održava s ciljem obnove devastiranog Pojasa Gaze u izraelskim napadima.

"Moja poruka je jasna, jačanje na putu uzajamnog razumijevanja i mira, kao i jačanje poštivanja ljudskih prava. Uz to je moguće doći do toga da sukobljene strane više ne krše međunarodne norme ljudskih prava", kazao je Ban.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Podsjetivši da će u Kairu biti vođeni i indirektni pregovori palestinskih i izraelskih delegacija, Ban je pozvao da se iskoristi data prilika da se mir učini trajnim i da strane ne poduzimaju nikakve jednostrane korake.

Prisutnima na konferenciji se obratio i šef norveške diplomatije Borge Brende, koji je tom prilikom naglasio da će obnova Gaze doprinijeti rješenju krize na bazi dvije države. On je dodao da je za obnovu i oživljavanje palestinsko-izraelskih pregovora potrebnu utvrditi novu mapu puta.

U Kairu se danas održava donatorska konferencija za obnovu Gaze, kojoj prisustvuje generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, generalni sekretar Arapske lige Nebil al-Arabi, komesarka EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, predstavnik bliskoistočne četvorke Tony Blair, američki državni sekretar John Kerry i predstavnici blizu 50 zemalja. Palestinsku delegaciju predvode predsjednik Mahmoud Abbas, premijer Rami al-Hamdallah i šef diplomacije Riad al-Maliki.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Izrael je 7. jula započeo zračne napade u Pojasu Gaze, koji su deset dana kasnije prošireni i na kopnenom i artiljerijskom planu, a okončani su postizanjem primirja nakon 51 dana. U napadima je, prema dosad poznatim podacima, ubijeno 2.158, a ranjeno više od 11.000 osoba. Tokom napada je u potpunosti devastirano 17.200 kuća, 73 džamije i 24 škole. Više hiljada objekata, pored toga, pretrpjelo je štetu.

Predsjednik palestinskog Vijeća za obnovu i razvoj Mohammed Eshtiye je saopćio da je za obnovu potrebno 7,8 milijardi dolara.