Svijet
0

U Južnoj Koreji uhvaćen sjevernokorejski špijun

FENA
U Seulu je danas objavljeno da je uhvaćen navodni špijun iz Sjeverne Koreje, što je prvi slučaj špijunaže u posljednjih nekoliko godina i znak obnavljanja tenzija između dviju Koreja formalno još u stanju rata.

Nacionalna služba za sigurnost saopćila je da je Jeong Kyung-hak (48) 27. jula ušao u zemlju s lažnim filipinskim dokumentima, javila je agencija AP. On je uhapšen 31. jula pod optužbom da je špijun i da je ilegalno ušao u zemlju.

Služba sigurnosti je konfiskovala jedan CD sa šiframa za tajno komuniciranje sa centralom u Sjevernoj Koreji, falsifikovani filipinski pasoš i 3.188 dolara. U Jeongovom stanu zaplijenjeni su i drugi dokazi, navedeno je u saopćenju.

To je prvo hapšenje nekog špijuna iz Sjeverne Koreje otkada je na vlast došao predsjednik Roh Moo-hyun 2003. godine i jedno od rijetkih otkada se u Južnoj Koreji provodi "sunčana" politika približavanja i ponovnog ujedinjenja s Pjongjangom koju je lansirao prethodni predsjednik Kim Dae-jung 2000. godine.

U periodu od marta 1996. do januara 1998. Jeong je tri puta dolazio u Južnu Koreju s tajlandskim dokumentima, a sumnja se da je fotografirao osjetljiva postrojenja kao što su nuklearne elektrane, štab američkih snaga u Seulu i druge vojne objekte.

Jeong je, otkada se bavi Južnom Korejom 1991. godine, putovao kroz zemlje jugoistočne Azije izdavajući se za građanina Bangladeša, Tajlanda, Kine i Filipina. Tužilaštvo, koje je pokrenulo postupak protiv Jeonga, odbilo je komentirati slučaj.