|

U Južnoj Koreji uhvaćen sjevernokorejski špijun

U Južnoj Koreji uhvaćen sjevernokorejski špijun
0
F
FENA
21.8.2006. u 14:14
0
komentara
0

dijeljenja
U Južnoj Koreji uhvaćen sjevernokorejski špijun
U Seulu je danas objavljeno da je uhvaćen navodni špijun iz Sjeverne Koreje, što je prvi slučaj špijunaže u posljednjih nekoliko godina i znak obnavljanja tenzija između dviju Koreja formalno još u stanju rata.
Nacionalna služba za sigurnost saopćila je da je Jeong Kyung-hak (48) 27. jula ušao u zemlju s lažnim filipinskim dokumentima, javila je agencija AP. On je uhapšen 31. jula pod optužbom da je špijun i da je ilegalno ušao u zemlju.

Služba sigurnosti je konfiskovala jedan CD sa šiframa za tajno komuniciranje sa centralom u Sjevernoj Koreji, falsifikovani filipinski pasoš i 3.188 dolara. U Jeongovom stanu zaplijenjeni su i drugi dokazi, navedeno je u saopćenju.

To je prvo hapšenje nekog špijuna iz Sjeverne Koreje otkada je na vlast došao predsjednik Roh Moo-hyun 2003. godine i jedno od rijetkih otkada se u Južnoj Koreji provodi "sunčana" politika približavanja i ponovnog ujedinjenja s Pjongjangom koju je lansirao prethodni predsjednik Kim Dae-jung 2000. godine.

U periodu od marta 1996. do januara 1998. Jeong je tri puta dolazio u Južnu Koreju s tajlandskim dokumentima, a sumnja se da je fotografirao osjetljiva postrojenja kao što su nuklearne elektrane, štab američkih snaga u Seulu i druge vojne objekte.

Jeong je, otkada se bavi Južnom Korejom 1991. godine, putovao kroz zemlje jugoistočne Azije izdavajući se za građanina Bangladeša, Tajlanda, Kine i Filipina. Tužilaštvo, koje je pokrenulo postupak protiv Jeonga, odbilo je komentirati slučaj.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.