|

U Južnoj Koreji nema američkoga nuklearnog oružja

U Južnoj Koreji nema američkoga nuklearnog oružja
0
F
FENA
8.12.2006. u 14:07
0
komentara
0

dijeljenja
U Južnoj Koreji nema američkoga nuklearnog oružja
Južnokorejski predsjednik Roh Moo-hyun opovrgnuo je u petak ponovne sjevernokorejske tvrdnje da su Sjedinjene Države razmjestile nuklearno oružje u njegovoj zemlji.
"Nema nuklearnog oružja u Južnoj Koreji", rekao je Roh na konferenciji za štampu u Wellingtonu gdje se nalazi u zvaničnoj posjeti.

On je rekao kako je "dobro poznato da američki nukelarni kišobran nema nikakve veze s razmještanjem nuklearnog oružja na Korejskom poluotoku", prenjela je DPA.

Roh Moo-hyun je time odgovorio na izvještaj ruske agencije Itar-Tass koja je citirala neimenovanog sjevernokorejskog diplomata da Pjongjang vjeruje kako je SAD rasporedio atomsko oružje u Južnoj Koreji i drugim zemljama regiona i da neće obustaviti provođenje svoga nuklearnog programa sve dok ta prijetnja postoji.

Američki State Department je također glatko negirao takve tvrdnje.

Sjeverna Koreja je i pored upozorenja međunarodne zajednice izvršila nuklearnu probu 9. oktobra, nakon čega joj je Vijeće sigurnosti UN-a uvelo sankcije.

Krajem oktobra Pjongjang je pristao vratiti se pregovorima šest država o odustajanju od nukelarnog naoružanja, koje je bojkotirao godinu dana zbog američkih finansijskih sankcija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.