Svijet
0

U južnoj Americi zbog hladnoće troje mrtvih

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Buenos Aires je u ponedjeljak prvi put poslije skoro 90 godina osvanuo pod snijegom, a talas hladnog vremena koji je zahvatio Južnu Ameriku odnio je najmanje tri života.

Snijeg je u argentinskoj prijestolnici posljednji put padao 22. juna 1918. godine, a građani su iskoristili jedinstvenu priliku za uživanje u grudvanju, iako je sniježni prekrivač bio tanak.

Neuobičajena hladnoća odnijela je, međutim, danak u ljudskim životima: u Buenos Airesu jedan beskućnik pronađen je jučer ujutro smrznut na ulici, a na sličan način stradao je i jedan starac u gradu Rosario, 300 kilometara sjeverno od prijestolnice.

Zbog obilnih snježnih padavina i vjetra koji je puhao brzinom do 140 kilometara na sat, tunel Cristo Redentor, koji povezuje Argentinu i Čile, bio je satima zatvoren, a na putu je bilo blokirano oko 3.000 kamiona, prenijele su agencije.

U Boliviji su snježne padavine i hladnoća paralizirale saobraćajnice i aerodrome, a u Peruu je u 24 departmana uvedeno vanredno stanje.

Prema podacima nacionalne meteorološke službe, snježni prekrivač je na nekim mjestima dostizao debljinu od 15 centimetara, a temperatura je pala na sedam stepeni ispod nule.

U čileanskoj regiji Araucania temperatura je pala na 18 stepeni ispod nule, a hladno vrijeme odnijelo je jedan život na jugu zemlje.