Svijet
0

U Japanu zabilježen novi slučaj zaraze virusom Zika

Anadolija
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
U Japanu je u petak zabilježen novi slučaj Zika virusa kod žene koja je bila na odmoru u Brazilu.

Kako navodi japanska novinska agencija Kyodo, to je drugi slučaj zaraze ovim virusom, a zaražena žena je strani državljanin, koja, zajedno s porodicom živi u japanskoj provinciji Aichi.

Japansko Ministarstvo zdravlja saopćilo je kako je žena zaražena virusom u februaru provela dvije sedmice u Brazilu, nakon čega se vratila u Japan.

Žena se žalila na visoku tjelesnu temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima, zbog čega je podvrgnuta različitim testovima, a naknadno je utvrđeno da je zaražna opasnim virusom.

Iz Ministarstva zdravstva su saopćili kako se žena nalazi u bolnici i da joj je tjelesna temperatura dovedena na nivo normale. Prvi slučaj zaraze Zika virusom u Japanu zabilježen je prošlog mjeseca u gradu Kawasaki, kod jedne osobe koja je s porodicom bila na odmoru u Brazilu.

Ministar vanjskih poslova Japana Fumio Kishida je, nakon prvog slučaja zaraze u njegovoj zemlji, kazao kako će utrošiti milion dolara pomoći u borbi protiv Zika virusa, koji se pojavio u Južnoj Americi.

Virus zika koji prenose komarci Aedes, povezuje se s mikrocefalijom kod djece. Simptomi zaraze su visoka tjelesna temperatura, crvenilo u očima, povraćanje, svrab, glavobolja i bolovi u mišićima i zglobovima. Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Zika virus je, u periodu od 2007. do 2016. godine, zabilježen u 44 zemlje, a u 33 se pojavio u vidu epidemije.