Operacija trajala 11 sati
30

U Japanu urađena prva transplantacija pluća sa živih donora

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Poznato je da koronavirus može uzrokovati značajnu štetu na plućima pacijenata koji su preboljeli zarazu. Takav slučaj se desio ženi iz Japana koja je postala prva osoba kojoj su transplantirana pluća sa živih donora.

Ljekari u Kyoto bolnici gdje je i rađen zahvat, pojasnili su da je riječ o pacijentici kojoj su pluća bila znatno oštećena nakon što se zarazila koronavirusom. Operacija je trajala 11 sati, a izveo je tim od 30 ljekara. Kako je navedeno, ljekari su pacijentici presadili plućno tkivo njenog supruga i sina.

Pacijentica za koju je poznato samo da je iz zapadne regije Kansaija,zarazila se krajem prošle godine i mjesece je provela na aparatima za održavanje života. Zbog znatnog oštećenja, njena pluća gotovo nikako nisu bila funkcionalna te joj je bila neophodna transplantacija.

Hirurg Hiroshi Date izjavio je da ovaj događaj ulijeva nadu drugim pacijentima.

''Sada smo demonstrirali i da nam je na raspolaganju opcija presađivanja tkiva živih donora'', rekao je Date na konferenciji za medije.

Transplantacija organa donora kojima je utvrđena moždana smrt još je rijetkost u Japanu stoga smatraju da su živi donori bolja opcija.

Suprug i sin pacijentice su u stabilnom stanju dok se ona nalazi na Odjelu intenzivne njege. Ljekari očekuju da će moći izaći iz bolnice za otprilike dva mjeseca, piše CNN.