Svijet
0

U Japanu na posljednjem popisu milion ljudi manje

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Novi popis stanovništva u Japanu pokazao je da se broj stanovnika smanjio skoro za milion u proteklih pet godina, u prvom padu broja stanovnika registrovanom od 1920.

Zaključno s oktobrom prošle godine zemlja je imala 127,1 miliona ljudi, za 0,7 posto manje nego na prethodnom popisu.

Demografi već dugo vremena prognoziraju pad broja stanovnika, navodeći japansku smanjenu stopu nataliteta i nedostatak imigracije.

Rapidno starenje stanovništva doprinosi stagniranju ekonomije i povećanju zdravstvenih troškova.

Japan trenutno ima 947.000 stanovnika manje nego kada je proveden posljednji popis u 2010., pokazuju brojke koje je u petak objavilo ministarstvo unutarnjih poslova.

Samo osam prefektura, među kojima je i prijestolnica Tokio, zabilježilo je povećanje broja stanovnika, javio je nacionalni emiter programa NHK.

Preostalih 39 prefektura zabilježilo je pad broja stanovnika, među kojima je i Fukushima u kojoj je registrovan najveći pad te brojke od 115.000 ljudi.

Fukushima, lokacija teško oštećene nuklearne elektrane, posebno je teško pogođena potresom i cunamijem iz 2011.

Japan je bilježio rast broja stanovnika veći dio prošlog stoljeća, ali je on rapidno usporen u posljednji decenijama. Posljednji popis pokazao je da je potpuno zaustavljen rast broja stanovnika.

Današnje brojke predstavljaju prvi put da je u popisu registrovan pad broja stanovnika.

Istraživači su prognozirali nagli pad broja radno sposobnih stanovnika i istovremeni rast broja starijih u decenijama koje dolaze.

Sudeći po vladinim prognozama, do 2060. godine Japan će imati četrdesetak posto građana sa 65 godina života ili starijih, a ukupno stanovništvo bit će za trećinu manje nego sada.

Premijer Shinzo Abe postavio je kao prioritet povećanje stope nataliteta s 1,4 na 1,8 djece po ženi, među kojima su poboljšanje dječje zdravstvene zaštite i poreskih olakšica. Napredne ekonomije obično zahtijevaju stopu od najmanje 2,1 djeteta po ženi za stabilno stanovništvo, prenosi BBC.