Ubijena i tri unuka
72

U izraelskom zračnom napadu ubijena tri sina političkog vođe Hamasa, on se odmah oglasio

F. H.
Novinska agencija Shehab javila je da su tri sina vođe Hamasa Ismaila Haniyeha i troje njegovih unuka ubijena u izraelskom zračnom napadu na Gazu.

Smrtonosni napad usmjeren na sinove Ismaila Haniyeha i njihovu djecu dogodio se u izbjegličkom kampu Shati, sjeverozapadno od grada Gaze.

U intervjuu za Al Jazeeru, Ismail Haniyeh je svoju ubijenu djecu identificirao kao Hazema, Amira i Mohammada.

Također je rekao da je u izraelskom napadu ubijeno i nekoliko njegovih unučadi, pridruživši se desetinama njegovih rođaka koji su do sada ubijeni u ratu.

"Krvlju mučenika i bolom povrijeđenih stvaramo nadu, stvaramo budućnost, stvaramo nezavisnost i slobodu za naš narod i našu naciju", rekao je Haniyeh.

Haniyeh je rekao za Al Jazeeru da su njegova djeca posjećivala rodbinu za Bajram u kampu Shati u sjevernoj Gazi kada su bila meta.

Šef Hamasa osudio je ono što je opisao kao izraelsku brutalnost, ali je naglasio da palestinski lideri neće odustati ako na meti budu njihove porodice i domovi.

"Nema sumnje da je ovaj zločinački neprijatelj vođen duhom osvete i duhom ubistava i krvoprolića, i da ne poštuje nikakve standarde i zakone", rekao je Haniyeh, dodajući da je 60 članova njegove porodice ubijeno od početak rata.

“Vidjeli smo da krši sve na zemlji Gaze. Vodi se rat etničkog čišćenja i genocida. Postoji masovno raseljavanje", kazao je vođa Hamasa.

Lider Hamasa kaže da je napad na njegovu porodicu dokaz "neuspjeha" Izraela, dodajući da to neće promijeniti poziciju grupe u indirektnim pregovorima o prekidu vatre.

Naglasio je da Hamas neće povući svoje zahtjeve, koji uključuju trajni prekid vatre i povratak raseljenih Palestinaca u njihove domove, rekavši da Izrael neće moći postići svoje ciljeve kroz politiku i razgovore.

"Ako misle da će ciljanje na moju djecu na vrhuncu ovih razgovora prije nego što se podnese odgovor pokreta [Hamasa] dovesti do toga da Hamas promijeni svoje stavove, oni su u zabludi", rekao je Haniyeh, misleći na Izrael.

“Krv moje djece nije vrijednija od krvi djece palestinskog naroda… Svi palestinski mučenici su moja djeca", poručio je Haniyeh.

Iz IDF-a do sada nisu komentarisali ubistvo. Haniyeh koji je politički vođa Hamasa nalazi se u glavnom gradu Katara.