Došli iz Tunisa i Libije
0

U Italiju ove godine stiglo skoro 50.000 imigranata

FENA
Više od 48 hiljada imigranata je u 2011. godini iz Tunisa i Libije došlo u Italiju, saopćio je danas ministar unutrašnjih poslova Italije Roberto Maroni.

Prema zvaničnim podacima, do 31. jula u Italiju je stiglo 24.769 imigranta iz Tunisa, a iz Libije njih 23.267.

"Italija s Tunisom ima sagovornika jer vlada te zemlje hoće da kontrolira ovaj fenomen (dolazak imigranta)“, rekao je Maroni i dodao da se svaki dan organizira dva avionska leta kojima se imigranti vraćaju u zemlju porijekla. Prema njegovim riječima, Libija ne kontrolira dolazak izbjeglica iz svoje zemlje.

"Prije deset dana sam se sreo s ministrom unutarnjih poslova Prijelaznog nacionalnog vijeća, ali od tada je to tijelo ukinuto", rekao je talijanski ministar.

Maroni je ocijenio da ostale evropske zemlje nedovoljno doprinose kako bi se riješio problem imigranata. On je rekao da je od 48.000 imigranta njih 13.667 vraćeno u zemlju porijekla, a da je cilj da se do kraja godine u svoje zemlje vrati 30.000 ljudi koji su ove godine došli u Italiju, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Talijanski ministar unutrašnjih poslova je rekao da će status izbjeglica dobiti između 35 i 40 posto onih koji su ove godine došli u Italiju i podnijeli zahtjev za azil.