Svijet
0

U Italiju do septembra stiglo 25.000 ilegalnih imigranata

FENA
U Italiju je od januara do kraja septembra ove godine stiglo oko 25.000 ilegalnih imigranata, saopćila je agencija Evropske unije (EU) za operativnu saradnju na vanjskim granicama Unije - Frontex.

U odnosu na 2007. to je porast od 107 posto, prenose novinske agencije.

Izvršni direktor Frontexa Gil Arias Fernandez, koji je jučer boravio u Rimu, ukazao je na nedovoljnu saradnju Libije i EU u onemogućavanju prebacivanja izbjeglica preko Sredozemnog mora, istakavši, istovremeno, da su u zaustavljanju Afrikanaca koji nelegalnim putevima kreću ka Evropi dobre rezultate postigli Mauritanija i Senegal.

Broj Senegalaca i Mauritanaca, koji ka evropskom kontinentu kreću preko Kanarskih otoka, opao je lani za oko 65 posto, a ove godine za još oko 10 procenata.

Većina ilegalnih imigranata koji preko mora stižu u Italiju je iz Eritreje i Nigerije.

Najveći procent izbjeglica, čiji je cilj da se domognu Evrope - oko 75 posto - usmjerava se ka Španiji, Grčkoj i Italiji, istakao je Fernandez, dodajući da se njihov broj i dalje povećava.

Prema podacima Frontexa, u Evropu je tokom 2007. godine nezakonito ušlo 163.000 osoba, dok je takvih ilegalaca od ovogodišnjeg januara do septembra bilo 130.000.