{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Italiju do septembra stiglo 25.000 ilegalnih imigranata

F
5.12.2008. u 17:06
0
0
U Italiju do septembra stiglo 25.000 ilegalnih imigranata
0
U Italiju do septembra stiglo 25.000 ilegalnih imigranata
U Italiju je od januara do kraja septembra ove godine stiglo oko 25.000 ilegalnih imigranata, saopćila je agencija Evropske unije (EU) za operativnu saradnju na vanjskim granicama Unije - Frontex.
U odnosu na 2007. to je porast od 107 posto, prenose novinske agencije.

Izvršni direktor Frontexa Gil Arias Fernandez, koji je jučer boravio u Rimu, ukazao je na nedovoljnu saradnju Libije i EU u onemogućavanju prebacivanja izbjeglica preko Sredozemnog mora, istakavši, istovremeno, da su u zaustavljanju Afrikanaca koji nelegalnim putevima kreću ka Evropi dobre rezultate postigli Mauritanija i Senegal.

Broj Senegalaca i Mauritanaca, koji ka evropskom kontinentu kreću preko Kanarskih otoka, opao je lani za oko 65 posto, a ove godine za još oko 10 procenata.

Većina ilegalnih imigranata koji preko mora stižu u Italiju je iz Eritreje i Nigerije.

Najveći procent izbjeglica, čiji je cilj da se domognu Evrope - oko 75 posto - usmjerava se ka Španiji, Grčkoj i Italiji, istakao je Fernandez, dodajući da se njihov broj i dalje povećava.

Prema podacima Frontexa, u Evropu je tokom 2007. godine nezakonito ušlo 163.000 osoba, dok je takvih ilegalaca od ovogodišnjeg januara do septembra bilo 130.000.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: