{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Italiji za 3 posto opao broj pobačaja

F
FENA
27.4.2008. u 13:52
0
0
U Italiji za 3 posto opao broj pobačaja
0
U Italiji za 3 posto opao broj pobačaja
Prema objavljenim podacima talijanskog ministarstva za zdravstvo, dragovoljni prekidi trudnoće u 2007. opali su za 3 posto u odnosu na 2006. godinu, javlja KTA.
Izvješće se ne udaljava od ideološke postavke prethodnih izvješća, kazao je Carlo Casini, predsjednik Pokreta za život, komentirajući godišnje ministarsko izvješće o primjeni zakona o pobačaju.

Predsjednik Papinskoga vijeća za zdravstvo kardinal Javier Lozano Barragán istaknuo je pak sve veći broj ginekologa, anesteziologa i bolničkoga osoblja koji se, kada je u pitanju pobačaj, pozivaju na priziv u savjesti, a to je, rekao je kardinal, pohvalna činjenica koja očituje promjenu mentaliteta u korist života.

Carlo Casini rekao je kako je glavna zabrinutost uvijek bila, a u ovom izvješću ministrice Turco još je očitija, braniti zakon o pobačaju, kao neupitan i funkcionalan zakon. Njezinoj zabrinutosti podvrgnuti su podaci izvješća, a ne vodi se računa o temeljnome kriteriju ispravne prosudbe niti o činjenici da je pobačaj uništavanje ljudskoga bića, ubojstvo djeteta. Više od 130 tisuća državnim novcem legalno ubijene djece moralo bi izazvati bijes i strah. Ako se ne govori o umorstvu djece, onda je jasno kako nedostaje odlučni kriterij, rekao je Casini.

Na primjedbu kako Talijanke manje pribjegavaju pobačaju, rekao je kako bi želio da je taj podatak istinit, a možda nije. Dovoljno se osvrnuti na učinke pilule RU 486, koja je dosada bila u ograničenoj primjeni, ali je pilula za dan poslije prodavana u kutijama, godišnje je prodano više od 350 tisuća kutija, a to je tajni pobačaj.

Ministrica govori o svjesnoj i odgovornoj prokreaciji, a u pozadini je kontracepcija i samo kontracepcija. To nije istina, jer u zemljama gdje se više rabe kontracepcijska sredstva stopa pobačaja se ne umanjuje, dapače ona raste. Ja pak vjerujem da su osjetljiviji Talijani na poruku Crkve, Pape i Pokreta za život, postali malo odgovorniji, ali ne zahvaljujući zakonu, nego usprkos i protiv zakona , zaključio je Casini.

Osvrnuvši se na priziv u savjesti, rekao je da je to veoma pozitivno a ne negativno kako se može zaključiti iz ministarskoga izvješća. To je pozitivno jer svjedoči da stručnjaci – jer su na sveučilištima i tijekom strukovne izobrazbe proučavali procese trudnoće i vidjeli što je pobačaj – znaju što je fetus, da je to dijete.

Polazeći od toga svjedočanstva – koje je znanstveno – treba procijeniti što činiti da se unatoč svim neželjenim i teškim trudnoćama poštuju prava djeteta, potičući suradnju, hrabrost i istinitu slobodu majki, zaključio je Casini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: