{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Italiji za 3 posto opao broj pobačaja

F
27.4.2008. u 13:52
0
0
U Italiji za 3 posto opao broj pobačaja
0
U Italiji za 3 posto opao broj pobačaja
Prema objavljenim podacima talijanskog ministarstva za zdravstvo, dragovoljni prekidi trudnoće u 2007. opali su za 3 posto u odnosu na 2006. godinu, javlja KTA.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Izvješće se ne udaljava od ideološke postavke prethodnih izvješća, kazao je Carlo Casini, predsjednik Pokreta za život, komentirajući godišnje ministarsko izvješće o primjeni zakona o pobačaju.

Predsjednik Papinskoga vijeća za zdravstvo kardinal Javier Lozano Barragán istaknuo je pak sve veći broj ginekologa, anesteziologa i bolničkoga osoblja koji se, kada je u pitanju pobačaj, pozivaju na priziv u savjesti, a to je, rekao je kardinal, pohvalna činjenica koja očituje promjenu mentaliteta u korist života.

Carlo Casini rekao je kako je glavna zabrinutost uvijek bila, a u ovom izvješću ministrice Turco još je očitija, braniti zakon o pobačaju, kao neupitan i funkcionalan zakon. Njezinoj zabrinutosti podvrgnuti su podaci izvješća, a ne vodi se računa o temeljnome kriteriju ispravne prosudbe niti o činjenici da je pobačaj uništavanje ljudskoga bića, ubojstvo djeteta. Više od 130 tisuća državnim novcem legalno ubijene djece moralo bi izazvati bijes i strah. Ako se ne govori o umorstvu djece, onda je jasno kako nedostaje odlučni kriterij, rekao je Casini.

Na primjedbu kako Talijanke manje pribjegavaju pobačaju, rekao je kako bi želio da je taj podatak istinit, a možda nije. Dovoljno se osvrnuti na učinke pilule RU 486, koja je dosada bila u ograničenoj primjeni, ali je pilula za dan poslije prodavana u kutijama, godišnje je prodano više od 350 tisuća kutija, a to je tajni pobačaj.

Ministrica govori o svjesnoj i odgovornoj prokreaciji, a u pozadini je kontracepcija i samo kontracepcija. To nije istina, jer u zemljama gdje se više rabe kontracepcijska sredstva stopa pobačaja se ne umanjuje, dapače ona raste. Ja pak vjerujem da su osjetljiviji Talijani na poruku Crkve, Pape i Pokreta za život, postali malo odgovorniji, ali ne zahvaljujući zakonu, nego usprkos i protiv zakona , zaključio je Casini.

Osvrnuvši se na priziv u savjesti, rekao je da je to veoma pozitivno a ne negativno kako se može zaključiti iz ministarskoga izvješća. To je pozitivno jer svjedoči da stručnjaci – jer su na sveučilištima i tijekom strukovne izobrazbe proučavali procese trudnoće i vidjeli što je pobačaj – znaju što je fetus, da je to dijete.

Polazeći od toga svjedočanstva – koje je znanstveno – treba procijeniti što činiti da se unatoč svim neželjenim i teškim trudnoćama poštuju prava djeteta, potičući suradnju, hrabrost i istinitu slobodu majki, zaključio je Casini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: