{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Italiji uhapšeno 60 mafijaša i zaplijenjeno 50 miliona eura

F
10.7.2007. u 14:10
0
0
U Italiji uhapšeno 60 mafijaša i zaplijenjeno 50 miliona eura
0
U Italiji uhapšeno 60 mafijaša i zaplijenjeno 50 miliona eura
Talijanska policija uhapsila je, u velikoj protumafijaškoj operaciji provedenoj u utorak, 60 osoba osumnjičenih za mafijaško udruživanje i zaplijenila imovinu navodnih mafijaša u vrijednosti od 50 miliona eura.
Operacija nazvana "Omnia" provedena je po nalogu tužitelja iz Catanzara na jugu Italije, Marija Spagnuola, u regijama Calabriji i Campaniji protiv mafijaške organizacije zvane 'ndrangheta. Uhapšene osobe su optužene za mafijaško udruživanje, krijumčarenje droge, iznuđivanje, zelenašenje i ilegalno posjedovanje oružja.

Postoji i sumnja u dogovaranje mafijaša s političarima za pobjede na regionalnim izborima 2005. godine. Otkriveno je i da su mafijaši, prijavljujući nepostojeće sezonske radnike za rad u poljodjelstvu i građevinarstvu, prevarili mirovinski fond za osam miliona eura.

Operacijom Omnia "pogodili smo opasni mafijaški klan koji je imao potpunu kontrolu nad socijalno-ekonomskim životom toga prostora", izjavio je u utorak tužitelj Spagnuolo, prenijela je Hina.

Pakt između mafijaša i političara (mafijaši podupru jednog političara na lokalnim izborima, a onda on u natječajima za javne radove privilegira tvrtku koju mu naznače mafijaši) razotkriven je zahvaljujući telefonskim prisluškivanjima.

U ponedjeljak je razotkriven i "ulazak" mafije na gradilišta autoceste A3 na jugu Italije odnosno da su tvrtke koje su dobivale poslove morale postotak od dobivenog novca plaćati mafijaškoj organizaciji.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: