Svijet
0

U Italiji tokom novogodišnjeg dočeka dvije osobe poginule, a više od 600 ranjeno

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dvije osobe su poginule, a stotine osoba su ozlijeđene tokom Silvestarske noći u Italiji, koja, kao i svake godine bilježi unesrećene od petardi i "slavlja" tokom dočeka Nove godine, ali tako teško tragična bilansa nije zabilježena od 2000./2001. godine.

Pokraj Napulja u mjestu Torre Annunziata ubijen je Giuseppe Veropalumbo (30) sjedeći za stolom s ostalim članovima obitelji na svečanoj večeri kada ga je točno u ponoć Silvestarske noći pogodio zalutali metak.

Druga žrtva slavlja je Duana Cornelia (17) Rumunka koju je u mjestu Rosarno, pokraj Reggio Calabria, na jugu Italije, također pogodio metak nešto poslije pola noći.

Policija još treba utvrditi radi li se o nesretnoj tragediji ili namjernom ubistvu pošto je, kako se čini, projektil ispalio njezin zaručnik Talijan, koji je trenutno zatvoren pod optužbom za ubistvo i nelegalno držanje oružja.

Od petardi i vatrenog oružja u cijeloj Italiji ima više od 600 ranjenih osoba.

Inače, u talijanskim gradovima se, prema tradiciji, Nova godina dočekala i na trgovima.

U Rimu je bilo više od 200 hiljada osoba uz muziku, u Veneciji oko 60 hiljada osoba se na Trgu svetog Marka u ponoć strastveno ljubilo, u Napulju je oko 50 hiljada osoba dočekalo 2008. uz muziku na glavnom trgu, a za Silvestarsku noć se prema nekim procjenama za gozbu potrošilo 2,5 milijardi eura.