Svijet
0

U Italiji se priprema Zakon o vjerskoj slobodi

FENA
Biskup Giuseppe Betori, glavni tajnik Talijanske biskupske konferencije, prošlih je dana Državnome povjerenstvu za ustavne poslove očitovao zabrinutost Talijanske biskupske konferencije zbog novog zakonskog nacrta o vjerskoj slobodi, a naročito zbog uvođenja načela laičnosti na kojemu se navodno temelji vjerska sloboda.

Osvrnuvši se na novi zakonski nacrt u razgovoru za Radio Vatikan Venerando Marano, profesor crkvenog prava i direktor Pravno-zakonodavnog motrišta pri Talijanskoj biskupskoj konferenciji, kazao je kako se u talijanske zakone prvi put uvodi načelo laičnosti, to je ustavno načelo, a dosada se koristilo samo u pravnoj nauci.

Njegovo uvođenje u taj zakon i na ovaj način izgleda nasilno, neprimjereno. Ono što pogađa jest naznaka da se vjerska sloboda temelji na načelu laičnosti. Što se toga tiče treba biti jasno: vjerska sloboda pridonosi – kako je već davno pojasnio Ustavni sud – određivanju sadržaja laičnosti, ona dakle utemeljuje ili pridonosi da se učvrsti laičnost. Tvrditi suprotno zaista izgleda pretjerivanje – istaknuo je profesor.

Na upit postoji li opasnost od mnogoženstva, kazao je kako treba priznati da je Povjerenstvo ponovno uvelo čitanje članaka Civilnog zakonika u prigodi sklapanja braka. Ipak, ostaje neodređeno osnovno rješenje kad su u pitanju civilni učinci vjerskog braka drugih konfesija, također i onih koje se nadahnjuju na teorijama ili poligamnim praksama. To je novost koja nema uporišta u našem pravnom sistemu. Nacrt zakona je izrađen po uzoru na Konkordat. Izjednačivanje veoma različitih stvarnosti i ustanova izaziva zabrinutost – kazao je profesor.

Na pitanje postoji li opasnost da se katoličku vjeru izjednači sa sektama, kazao je kako s formalnog gledišta tu opasnost treba isključiti jer se u tekstu ona izričito isključuje, premda u stvarnosti postoji opasnost da se prema svim konfesijama postupa na jednak način – istaknuo je profesor i dodao kako se još puno toga u tekstu treba proučiti.

Biskupska je konferencija očitovala svoju odlučnost da se zakonom jamči što veća vjerska sloboda, ali je isto tako upozorila da to ne može biti bilo kakav zakonodavni zahvat, poput ovoga s ovakvim izmjenama. Treba provjeriti je li izmijenjeni tekst prihvatljiv svima, ili jesu li izmjene naprotiv posve narušile prije postignutu ravnotežu, pa je stoga potrebna duboka revizija ili posve nova postavka – zaključio je profesor.