Svijet
0

U Italiji drugi dan glasanja na parlamentarnim izborima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Italiji se danas održava drugi dan glasanja na parlamentarnim izborima koji će odlučiti o nasljedniku premijera Romana Prodija.

Bivši premijer Silvio Berlusconi i bivši gradonačelnik Rima Walter Veltroni predvode utrku. Predizborna istraživanja pokazivala su da bi 71-godišnji Silvio Berlusconi, konzervativac i jedan od najbogatijih Talijana, mogao postati premijer po treći put.

Najnovije ankete ukazale su na smanjivanje prednosti Silvia Berlusconija pred njegovim 52-godišnjim izazivačem Veltronijem.

Izbori su sazvani nakon što vlada premijera Romana Prodija nije prošla na glasanju parlamenta o povjerenju vladi u januaru. Analitičari kažu da je rasprostranjena frustracija usporavanjem ekonomije i nezadovoljstvo vladinim službama utjecalo na političko raspoloženje mnogih birača.

Međunarodni monetarni fond predviđa rast talijanske ekonomije po stopi od svega 0,3 posto ove godine.

Prvi dan glasovanja zabilježen je odaziv od oko 63 posto, što je za 3-4 posto manje nego na izborima 2006. U Italiji je odaziv birača tradicionalno visok.

Prve izlazne ankete očekuju se nakon što se u 15 sati zatvore birališta, a prvi rezultati oko 19 sati.

Na izborima koji se održavaju samo dvije godine od posljednjih parlamentarnih izbora, biračko pravo može iskoristiti oko 50 miliona građana.

Premijer Romano Prodi podnio je u februaru ostavku kada je njegovoj koaliciji lijevog centra izglasano nepovjerenje u gornjem domu parlamenta Senatu.