Uz povike "Dole Izrael"
0

U Istanbulu zbog napada na konvoj protestvovale hiljade ljudi

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više hiljada demonstranata okupilo se danas na trgu Taksim u centralnom dijelu Istanbula kao znak protesta zbog napada izraelskih snaga na konvoj brodova koji su prevozili humanitarnu pomoć u Pojas Gaze, pri čemu je poginulo više od 15 osoba.

Okupljeni demonstranti mahali su palestinskim zastavama i uzvikivali su "Dole Izrael" i "Allahu ekber", dok su organizatori protesta pozvali na bojkot izraelskih prizvoda.

Demonstracije je organizovala turska nevladina organizacija "Fondacija za ljudska prava i slobode i humanitarnu pomoć" (IHH), koja je jedna od koalicija iz konvoja koje su napadnute u pokušaju da dostave pomoć u Pojas Gaze.

Arapski mediji navode da je 15 osoba ubijeno, a više od 30 ranjeno kada je izrelska vojska napala konvoj od šest brodova, tzv. Flotu slobode koja je prevozila oko 10.000 tona pomoći. 

Portparol pres-službe izraelske vojske potvrdio je da je poginulo više od deset lica, te da su četiri komandosa povrijeđena u napadu. 
	
 Izrael je saopštio da je na vojnike pucano i da su napadnuti sa raznim naoružanjem, dok aktivisti navode da su vojnici ušli na brod pucajući. Incident se dogodio na oko 64 kilometra od obale u međunarodnim vodama u blizini Kipra.