Svijet
0

U Istanbulu predstavljen plan Irana za rješavanje krize u Iraku

FENA
Mohammad Ali Hosseini
Mohammad Ali Hosseini
Plan I.R. Iran za saniranje krize u Iraku predstavljen je na nedavno održanom samitu iračkih susjeda u Istanbulu, izjavio je u ponedjeljak, na redovnoj konferenciji za novinare, portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Sejed Mohammad Ali Hosseini.

Iranski plan prezentiran je da bi učesnici samita iznijeli mišljenje, a ne da bi ga usvojili ili odbacili, pojasnio je.

Ministarski sastanak zemalja u susjedstvu Iraka održan je u subotu u Istanbulu. Među učesnicima našli su se premijeri Turske i Iraka Recep Tayyip Erdogan i Nuri al-Maliki, i generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon. Iran su predstavljali šef iranske diplomatije Manoucher Mottaki i portparol Hosseini.

Istanbulskoj konferenciji prisustvovali su i ministri vanjskih poslova Bahreina, Kanade, Egipta, Francuske, Njemačke, Iraka, Italije, Japana, Jordana, Kuvajta, Rusije, Sirije, Saudijske Arabije, Velike Britanije i SAD, kao i predstavnici Arapske lige, generalni sekretar Organizacije islamske konferencije Ekmeledin Ihsanoglu i koordinator vanjske politike EU Javier Solana.

Hosseini je na današnjoj pres-konferenciji u Teheranu također insistirao na iznošenju „ozbiljnih prijedloga za rješavanje problema iračkog naroda, koje bi u djelo provodile susjedne zemlje i svi oni kojima je saniranje krize (u Iraku) u interesu“, javila je Irna.

Iranski prijedlog tiče se tri sektora, a to su sigurnost, privreda i politika. Kad je riječ o sigurnosti, Iran smatra da okupacione trupe moraju obaviti postepeno povlačenje, i to u okviru unaprijed utvrđenih rokova.

Za vrijeme operacije povlačenja stranih trupa, sve nadležnosti moraju se vratiti Vladi u Bagdadu, koja također treba da uputi drugim zemljama zvaničnu molbu za pomoć, jer je to u skladu sa iračkim zakonima, dodao je Hosseini.

„S obzirom na organizirano prisustvo raznih terorističkih grupa u zemlji, (...) treba im se ozbiljno suprotstaviti, istjerati ih iz Iraka i osmisliti mjere za kontrolisanje i podizanje nivoa sigurnosti granica.

Imajući u vidu da je u Iraku aktivno više kompanija za osiguranje, koje se ne pridržavaju zakona zemlje, koje uživaju imunitet i koje su izvršile više krivičnih djela, mora se donijeti konačna odluka o zabrani njihovog rada u Iraku, što se naročito odnosi na Blackwater.

Iranski plan predviđa i formiranje komiteta koji bi razjasnio okolnosti pod kojima su ubijeni nedužni građani, a prikupljeni podaci bili bi stavljeni na raspolaganje međunarodnim sudovima.

Što se tiče politike, Teheran je izrazio uvjerenje da sve zemlje, a naročito susjedne, treba da otvore ambasade u Iraku.“

Komentarišući neslaganja iračkih političkih partija oko načina prevazilaženja nekih konkretnih problema, Hosseini je istakao da Teheran predlaže da se rješavanje pitanja poput raspodjele sredstava od prodaje nafte, utvrđivanja pokrajinskih granica i problema u vezi sa Kirkukom odloži za još nekoliko godina.

Iran također smatra da treba proglasiti opću amnestiju za sve one koji su osuđeni zbog napada na okupacione trupe, a da, prije svega, treba pomilovati maloljetnike i lica starija od 60 godina.

Prema ponuđenom planu, amnestijom bi bile obuhvaćene sve oružane grupe koje nisu sarađivale s organiziranim terorističkim mrežama. One bi prvo bile razoružane, a Vlada Iraka potom bi ih uvrstila u redove državne vojske i policije, istakao je Hoseini.

Isto tako, sve odluke, izmjene i planovi treba da budu u skladu s iračkim ustavom.

Kad je riječ o ekonomskim pitanjima, Iran smatra da sve zemlje sveta treba da doprinesu obnovi Iraka, a da susjedi treba da se pobrinu za dovod električne energije za potrebe stanovništva i privrede.

Svi prijedlozi Irana spomenuti su u zaključnom saopćenju sa samita u Istanbulu, zaključio je Hosseini.