Na udaru države
160

U Istanbulu održan veliki skup podrške opozicionarki osuđenoj za vrijeđanje Erdogana

G. M.
Canan Kaftancioglu
Canan Kaftancioglu
Desetine hiljada ljudi okupile su se u najvećem turskom gradu Istanbulu u znak podrške vodećoj opozicionoj političarki Canan Kaftancioglu.

Kaftancioglu, koja je na čelu istanbulskog ogranka sekularne Republikanske narodne stranke (CHP), smiješila se i mahala okupljenima koji su joj aplaudirali.

Ona je osuđena za vrijeđanje predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i turske države. Ovoj 50-godišnjakinji sada prijeti uvjetna zatvorska kazna. Neke od optužbi odnose se na poruke objavljene na Twitteru prije 10 godina, prenosi BBC.

Kaftancioglu je više puta rekla da su optužbe politički motivirane. Ona je učestvovala u trijumfu CHP-a na izborima za gradonačelnicu Istanbula 2019. godine, kada je poražena vladajuća stranka AKP predsjednika Erdogana.

Erdogan je suočen je s optužbama Zapada i grupa za ljudska prava za napad na pravosuđe i druga državna tijela nakon neuspjelog puča 2016. godine.

Kaftancioglu je 2019. osuđena na devet godina, osam mjeseci i 20 dana zatvora. Nakon žalbe rok je smanjen na nešto manje od pet godina. Prema turskom zakonu, kazne ispod pet godina obično su uvjetne.

Kaftancioglu je optužena za "vrijeđanje" predsjednika Erdogana i turske države svojim objavama, kao i za "širenje terorističke propagande". Optužbe su se odnosile na protuvladine proteste 2013. i zabranjenu Kurdistansku radničku stranku (PKK).