Svijet
0

U Iranu se danas održavaju predsjednički izbori

NINA
U Iranu se danas održavaju predsjednički izbori koji bi mogli odlučiti o budućem stajalištu te zemlje u nuklearnom sporu sa Zapadom, kao i tome hoće li se nastaviti reforme koje je započeo odlazeći predsjednik Mohammad Khatami.

Jučer završena kampanja pokazala je da je favorit za novog predsjednika Islamske Republike Iran konzervativni pragmatik Akbar Hashemi Rafsanjani, koji je tu dužnost obavljao u razdoblju od 1989 do 1997.

Rafsanjani je tokom kampanje isticao kako je vrijeme za «novo poglavlje» u odnosima Irana i Sjedinjenih Američkih Država, koje bi moglo početi time da Washington odblokira milijarde dolara zamrznutih sredstava.

Međutim, predizborne ankete pokazale su da Rafsanjani ipak nema potporu više od 50 posto biračkog tijela te da će vrlo vjerojatno odluka o novom predsjedniku Irana biti donesena u drugom krugu.

Jedan najvećih rivala Rafsanjaniju je reformist Mostafa Moin, koji je obećao da će se boriti protiv kršenja ljudskih prava.

Tu je također i konzervativac Mohammad Baqer Qalibaf, bivši šef iranske policije, za kojega se tvrdi da ima potporu ajatolaha Alija Khameneia.

Inače, ovogodišnja predizborna kampanja za predsjedničke izbore u Iranu oborila je neke od tabua, kada su kandidati apelirali za potporu mlađih birača.