Svijet
0

U Iranu nastavljen sukob opozicije i vlasti

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iranska opozicija nastavila je u srijedu da prkosi vlastima, ponovo demonstrirajući u Teheranu i tražeći poništenje rezultata predsjedničkih izbora, dok vlast i dalje vrši pritisak na zapadne medije i reformski blok.

Vlast se suočava s najvećim narodnim protestom u posljednjih 30 godina, otkako je u subotu proglašen reizbor ultrakonzervativca Mahmuda Ahmedinedjada. Ovu pobjedu osporava njegov glavni protivnik Mir Hossein Mosavi, koga podržavaju reformisti, javio je AFP.

  • Tražimo mirne proteste protiv načina vođenja izbora i nastavit ćemo dok ne postignemo naš cilj, poništenje izbora i njihovo ponavljanje, na način da nam se garantira da se neće ponoviti sramna prevara, rekao je Musavi svojim pristalicama.

Oni su u srijedu defilovali mirno na trgovima Haft-e Tir i Enqelab, bez incidenata. Državna televizija je prikazala nekoliko kratkih snimaka tih protesta.

Musavi je u četvrtak proglasio dan žalosti za sedam civila ubijenih u ponedjeljak u Teheranu u sukobima između demonstranata i islamističkih milicajaca.

Vlast nastavlja s hapšenjima reformatora, nakon objave u utorak da je uhapšeno "26 mozgova", odgovornih za "nemire".