Kako se skrivao?
148

U Iraku uhapšen terorista težak 250 kilograma

I. P.
Član terorističke organizacije Islamska država (IDIL) Abu Abdul Bari uhapšen je ove sedmice u Mosulu. Ništa ne bi bilo posebno zanimljivo da on ne spada u vjerovatno najteže teroriste svijeta - težak je više od 250 kilograma.

Abu Abdul Bari poznat i kao Shifa al-Nima je toliko težak da su ga iračke specijalne snage sigurnosti u pritvor morale prevesti u tovarnom prostoru pick-upa.

Kako navode irački mediji, on je istaknuti član IDIL-a koji je u vrijeme vrhunca moći terorističke organizacije propovijedao likvidiranje obrazovanih ljudi i islamskih učenjaka koji se nisu slagali sa IDIL-ovom filozofijom.

[TWITTER]1217941920590258177[/TWITTER]

Također, optužen je za bombaški napad na jednu džamiju.

"On je odgovoran za ubijanja muškaraca, žena i djece. Ova životinja je silovala i ubijala", rekao je Macer Gifford, jedan od boraca koji je učestvovao u oslobađanju Raqqe.

Zbog specifičnog fizičkog opisa teroriste, među komentarima na društvenim mrežama našao se i prijedlog smaknuća, s obzirom da je u Iraku na snazi smrtna kazna. Naime, kako kažu, Abu Abdula Barija se ne mora objesiti već naprosto smaknuti tako što će se samostalno penjati uz stepenice

Drugi se pitaju kako je moguće da se uopće uspio kriti toliko dugo nakon pada paradržave koja je sijala smrt.