Svijet
0

U Iraku ubijen 81 novinar, opasnost se stalno povećava

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Iraku je ubijen 81 novinar od marta 2003. kada su SAD vojnom intervencijom srušile režim Sadama Huseina, što je više od broja poginulih novinara u Drugom svjetskom ratu i u ratu u Vijetnamu.

Kako je javila agencija AP, pozivajući se na podatke Komiteta za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku, ubijeno je i 28 ljudi koji su obavljali druge poslove za medije, poput vozača, prevodilaca i pripadnika osiguranja.

"Irak je sada najopasnije mjesto na svijetu za novinare", ocijenio je šef Odeljenja Komiteta za zaštitu novinara za Bliski istok Joel Campania, navodeći da je posebno opasno to što nema jasne granice između ratne i neborbene zone.

Prve godine rata - 2003. poginulo je 14 novinara, naredne 24, potom 22, a ove godine do sada je poginuo 21, prenijela je agencija AP i dodala da je među ubijenima 60 Iračana, 11 Evropljana, tri iz arapskih zemalja, dva iz SAD-a i pet iz drugih država.

Među poginulim novinarima je 75 muškaraca i šest žena, a najčešće se radilo o ubistvima - u 45 slučajeva, dok su u 36 slučajeva novinari ginuli u unakrsnoj vatri tokom sukoba koalicionih snaga na čelu sa SAD-om i pobunjenika.

Američka agencija je navela da je tokom prošle tri godine stalno povećavan nivo opasnosti za novinare u Iraku, istakavši da su zapadni novinari na meti pobunjenika koji ne prave veliku razliku između njih i stranih vojnika.

Hotel "Palestina" u Bagdadu, gdje je smješten najveći broj novinara, napadnut je do sada nekoliko puta, uključujući jedan napad bombaša samoubica za koji je odgovornost preuzela Al Kaida u Iraku.

AP je podsjetio da su jučer nepoznati napadači uletjeli u kancelarije iračke satelitske tv stanice u Bagdadu i ubili sedam ljudi, među kojima dvojicu čuvara i petero zaposlenih.