Svijet
0

U Iraku poginula prijateljica princa Williama

FENA
Kuća Clarence, službena rezidencija britanskog princa Williama, objavila je kako je unuk kraljice Elizabete "duboko potresen" smrću poručnice Joanne Dyer, koja je kao pripadnica britanskog kontingenta u Iraku ubijena u eksploziji pobunjeničke bombe.

Britanski mediji javljaju kako su princ i poručnica postali bliskim prijateljima za vrijeme školovanja na vojnoj akademiji u Sandhurstu.

Joanna Dyer je rođen 1982. godine u Berlinu, a prije odlaska na vojnu akademiju je diplomirala filozofiju, ekonomiju i političke znanosti na Oxfordskom sveučilištu. Nakon što je Dyer dobila čin poručnika, priključila se Obavještajnom zboru britanske vojske te otišla u Irak kako bi stekla operativno iskustvo.

Bomba je eksplodirala kada se lako oklopno vozilo "Warrior" vraćalo s patrole u blizini južnog iračkog grada Basre. Uz poručnicu Dyer su poginuli 27-godišnji desetnik Kris O'Neill, 19-godišnja Eleanor Dulgosz i 19-godišnji Adam James Smith, te još uvijek neimenovani kuvajtski prevoditelj.

Ubijena poručnica je, inače, odrasla u vojničkoj obitelji. "Daily Telegraph" piše kako njena sestra Holly također kao pripadnica britanske vojske služi u Iraku, ali da ju je vijest o smrti Joanne zatekla na dopustu u Britaniji.

Vijest o smrti osobe bliske kraljevskoj obitelji će bez svake sumnje izazvati veliku nelagodu u britanskoj javnosti, s obzirom da je Wiliamov brat princ Harry inzistirao na tome da zajedno sa svojim drugovima sa Sandhursta služi u Iraku, i to upravo kao zapovjednik voda kojeg čine četiri "Warriora".