Svijet
0

U Iraku oslobođeno skoro 600 zatvorenika

FENA
Oko 594 zatvorenika u Iraku oslobođena su u srijedu, javila je državna televizija, dan nakon što je novi premijer Nouri al-Mailiki obećao da će ukupno 2.500 zatvorenika biti oslobođeno kako bi se pomoglo u učvrščivanju nacionalnog pomirenja.

Više od 100 njih oslobođeno je u iračkoj prijestonici, javio je Reutersov novinar.

Oko 110 zatvorenika okupilo se na centralnoj autobuskoj stanici u Bagdadu, gdje su prebačeni prije nego što su trebali biti oslobođeni, kazao je novinar s lica mjesta. Oni su kasnije oslobođeni.

Državna televizija je, pozivajući se na ministarstvo unutrašnjih poslova, javila da su 594 zatvorenika oslobođena širom zemlje. Zvaničnici ministarstva nisu bili odmah dostupni radi komentara.

Maliki, koji je obećao zacijeliti rane nastale sektaškim nasiljem i ugušiti pobunu sunitskih Arapa, izjavio je u utorak u televizijskom obraćanju da će biti oslobođeni oni zatvorenici protiv kojih nema čvrstih dokaza ili su zatočeni pogreškom.

Kazao je kako će prvo biti oslobođeno 500 zatvorenika u srijedu, ali nije dao nikakve detalje. Većina onih koji su u zatvorima su iz nekada dominirajuće sunitske zajednice u vrijeme Saddama Husseina.

Maliki je naveo oslobađanje ljudi koji su zatočeni bez valjanog razloga kao jedan od njegovih prioriteta kada je njegova vlada preuzela dužnost u maju. Takva zatočenja, od iračkih i američkih snaga sigurnosti, glavni su izvor narodnog nezadovoljstva vladom.

U kritički intoniranom izvještaju UN-a o stanju ljudskih prava u Iraku objavljenom u prošlom mjesecu navodi se da je u Iraku 28.700 zatvorenika, uključujuči 5.000 koje drži ministarstvo unutrašnjih poslova iako bi ono trebalo držati u zatvoru ljude samo na kraće vremenske periode.