Svijet
0

U Iraku 13 mrtvih u akciji spasavanja talaca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 13 osoba u ponedjeljak je ubijeno pošto je iračka vojska upala u kompleks lokalne vlasti u pokrajini Anbar na zapadu Iraka u akciji spasavanja talaca koje su oteli bombaši samoubice, saopćila je iračka policija.

Agencija Reuters navodi da, za sada, nije potpuno jasno da li su ubijeni bili žrtve upada naoružanih napadača u kompleks lokalnih organa vlasti ili oružanog napada iračkih vojnika tokom zauzimanja kompleksa u gradu Al Bagdadi udaljenom oko 250 kilometara od iračke prijestonice.

Komandant Sedme divizije iračke vojske Mohamed al Fahdavi rekao je da su tri taoca ubijena u jutrošnjem incidentu zajedno sa svim naoružanim napadačima, prenosi AP.

Ranije u ponedjeljak irački lokalni zvaničnici potvrdili su da su naoružani napadači i najmanje šest bombaša samoubica upali u kompleks lokalne vlasti gdje se nalazi policijska stanica i kancelarije guvernera provincije Anbar i oteli 15-tak osoba, uključujući šefa policije i gradonačelnika.

Provincija Anbar je ključno uporište sunitskih pobunjenika u Iraku u godinama poslije američke invazije 2003. godine, mada su se od 2006. godine lokalna plemena "priklonila" američkoj vojsci i nasilje je drastično smanjeno.