Rusija
0

U Ingušetiji ubijen opozicioni novinar

FENA
Osnivač i vlasnik ruske opozicijske internet stranice u nemirnoj ruskoj regiji Ingušetiji koja je izvještavala o navodnoj policijskoj brutalnosti na Kavkazu ubijen je dok se nalazio u rukama policije.

Novinar Magomed Jevlojev uhapšen je na aerodromu u Magašu, glavnom gradu Ingušetije, poslije čega je, u pratnji policajaca, ušao u policijski automobil.

Jevlojev je ubijen u nedjelju iz vatrenog oružja ubrzo nakon što ga je privela policija, rekao je advokat te stranice Kaloj Ahilgov.

Ruske vlasti kažu da je Jevlojev pokušao da se dočepa pištolja jednog od policajaca i da je, tokom hrvanja u kolima, pištolj opalio i da je novinar slučajno pogođen u glavu.

Vlasti kažu da je novinar tom prilikom teško ranjen i da je od posljedica ranjavanja kasnije preminuo u bolnici.

Njegove pristalice tvrde međutim da je policija pucala u Jevlojeva i da su ga policajci poslije toga izbacili iz automobila i ostavili kraj puta.

Website Magomeda Jevlojeva (ingushetia.ru) žestoko je kritizirao predsjednika Ingušetije Murata Zjazikova koji je na aerodrom doletio istim avionom kao i pokojni Jevlojev.

Sud je u junu naložio zatvaranje internet stranice uz obrazloženje da širi ekstremizam, ali se website nedugo potom pojavio na internetu pod novim imenom.

Jevlojev je jedan od najpoznatijih novinara koji su ubijeni nakon ubistva novinarke Ane Politikovskaje u Moskvi 2006. i sa internet stranice je upućen poziv pristalicama pokojnog novinara da organiziraju demonstracije u gradu Nazranu, političkom centru Ingušetije.