Muškarci traže ravnopravnost
0

U Indiji postoji mjesto gdje žene vladaju i uživaju sva prava

Sarajevo-x.com
Jedno od indijskih sela još uvijek praktikuje matrijarhat i kod njih nasljedno pravo imaju kćerke od majki, a ne sinovi od očeva.

U selu Meghalaya najveće poštovanje uživaju žene, ali Muško vijeće se osjeća diskriminisano i želi promijeniti stanje u selu prema kojem žene imaju većinu prava, a muškarci ne.

"Mi samo želimo ravnopravnost sa ženama, želimo da i mi muškarci imamo izjednačena prava i slobode kao i žene. Evo dat ću vam samo jedan primjer, otiđite pred porodilište, svaki put kad se rodi djevojčica svi su sretni i zadovoljni i žene ispred bolnice slave rođenje djevojčice. Ukoliko se rodi dječak, svi komentari su uglavnom učtivi, šta god nam je Bog dao sasvim je uredu", rekao je predsjednik Muškog vijeća Keith Pariat, prenosi BBC.

Muško vijeće se buni i zbog toga što su u njihovom jeziku sve imenice koje su korisne i dobre uglavnom ženskog roda, a imenice čije je značenje loše su muškog roda. Oni smatraju da u njihovom jeziku nije uvijek bilo tako. Muškarci iz Muškog vijeća osjećaju da selo Meghalaya odgaja muškarce koji se osjećaju manje vrijednima, tačnije beskorisnima.

Žene sela Meghalaya drže sav porodični novac kod sebe, jer ne vjeruju u sposobnost muškaraca da upravljaju novcem i bogatstvom. Kćerke se uglavnom obrazuju više od sinova, jer momci čim stasaju idu u polje da pomognu očevima u obrađivanju zemlje.

Kada žene ovog indijskog sela upitaju o tome da li njihovi muškarci vole sistem u kojem one vladaju, žene odgovaraju da se muškarcima to sviđa.