{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Indiji pojačane tenzije u očekivanju sudske odluke

S
30.9.2010. u 09:22
0
57
U Indiji pojačane tenzije u očekivanju sudske odluke
0
U Indiji pojačane tenzije u očekivanju sudske odluke
Foto: Reuters
Blizu 200.000 pripadnika indijskih snaga bezbjednosti raspoređeno je na sjeveru Indije pred donošenje odluke Višeg suda u dugotrajnom sporu oko vlasništva zemljišta na kojem je srušena džamija Ayodhya 1992. godine i gdje Hindusi žele da podignu hram.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Indijske vlasti pozvale su na uzdržanost i smirenost usljed strahovanja da će sudska odluka izazvati nemire. Sudska odluka u slučaju Ayodhya treba da bude objavljena u gradu Lucknow u državi Uttar Pradesh.

Hindusi tvrde da je lokacija na kojoj je stajala džamija iz 16. vijeka - Babri Masjid mjesto rođenja njihovog boga Rame i žele da na tom mjestu izgrade hram.

Uništenje džamije izazvalo je nemire i sukobe između Hindusa i muslimana u kojima je poginulo oko 2.000 ljudi i to je bilo najteže vjersko nasilje od sticanja nezavisnosti Indije 1947. godine.

Indijski ministar unutrašnjih poslova Palaniappan Chidambaram rekao je ranije da će 190.000 pripadnika snaga bezbjednosti biti na dužnosti u vrijeme donošenja sudske odluke.

Apel za mir, koji je potpisao indijski premijer Manmohan Singh, objavljen je u nekoliko listova poziva ljude da poštuju vladavinu zakona i da ispoštuju sudsku odluku.

Analitičari ističu da sudska odluka o slučaju Ayodhya dolazi u najgore vrijeme po indijske vlasti koje već imaju pune ruke posla sa bezbjednosnim priprema za igre Commonwealtha u New Delhiju.

Pored toga, veliki broj vojnika angažovan je u borbama sa maoističkim pobunjenicima u nekoliko indijskih država, dok je pogoršana situacija i u Kašmiru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: