Pogoršava se stanje
37

U Indiji broj zaraženih koronavirusom prešao milion, a u Brazilu čak dva miliona

Dž. L.
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Broj zaraženih koronavirusom u Indiji i Brazilu udvostručio se za manje od mjesec dana. Dok je broj oboljelih Indijaca prešao jedan milion, u Brazilu ih je više od dva miliona.

Uprkos porastu dnevnih infekcija, stopa smrtnosti u Brazilu uglavnom je ravna. Međutim, broj ljudi koji umiru od posljedica COVID-19 svakodnevno se povećava u Indiji, piše BBC.

Ministarstvo zdravstva Indije potvrdilo je da je ova zemlja samo u protekla 24 sata zabilježila 34.000 novih slučajeva zaraze. Podsjetimo da je broj dnevnih slučajeva u Indiji na početku pandemije, nekad u martu ove godine, iznosio otprilike 500. Kada je zemlja počela naglo popuštati mjere suzbijanja epidemije, broj novih infekcija rapidno je porastao širom zemlje.

Uz više od 1,3 milijarde ljudi, Indija je uvijek bila tačna zabrinutosti zbog eventualnog širenja zarazne bolesti. Stoga su epidemiolozi predvidjeli da će infekcija buknuti među stanovništvom Indije.

Što je još gore, u protekla dva mjeseca iz Indije stižu srceparajuće priče o ljudima koji ne mogu dobiti zdravstvenu njegu i prepunim bolnicama.

Ono što se također može primijetiti jeste da je broj aktivnih slučajeva u Indiji relativno nizak i iznosi otprilike 340.000. Podaci o broju oporavljenih izgledaju prilično optimistično. Na svakih 100 potvrđenih slučajeva, 63 osobe uspijevaju se oporaviti. Stopa smrtnosti od 2,55 posto ostaje obeshrabrujuća.

Situacija kakva je sada u Indiji, do prije mjesec dana bila je u Brazilu. Ipak, za samo još jedan mjesec u Brazilu se ovaj broj udvostručio. Epidemiolozi kažu kako je malo znakova da će se ova stopa rasta zaustaviti.

Brazil je sa svojih 210 miliona stanovnika druga najteže pogođena zemlja iza SAD-a. Međutim, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, koji je testiran pozitivnost na virus, nastavio je pričati o ublažavanju mjere, te se bori protiv naloga za socijalno distanciranje.

Od posljedica koronavirusa u Brazilu je umrlo više od 74.000 ljudi, a vjeruje se da su prave brojke još veće.