|

U Indiji 18 učenika izvršilo samoubistvo zato što su pali na ispitu

U Indiji 18 učenika izvršilo samoubistvo zato što su pali na ispitu
8
Klix.ba
26.4.2019. u 12:40
19
komentara
8

dijeljenja
U Indiji 18 učenika izvršilo samoubistvo zato što su pali na ispitu Ilustracija: Shutterstock
U Indiji je 18 učenika izvršilo samoubistvo tokom jedne sedmice nakon što su pali na ispitu, izvještavaju lokalni mediji.
Državna vlada Telangane je zahtijevala da svi pismeni ispiti budu detaljno pregledani nakon pojavljivanja navoda da su tehničke greške utjecale na rezultat hiljada učenika.

Među onima koji su izvršili samoubistvo bio je G. Nagendra, učenik koledža Narayana. Nagendra se objesio u svojoj kući u Kushaigudi nakon što je pao na ispitu iz matematike, izvještava Indian Express.

Njegov otac G. Vivekananda rekao je da je bio dobar učenik i da se ponosio njegovim rezultatima.

"Nismo mogli vjerovati da je on pao na ispitu iz matematike, njegovog omiljenog predmeta. On se povukao i odbijao je jesti. Međutim, nikada nismo mislili da će sebi oduzeti život", rekao je Vivekananda.

V. Vennela iz Nizamabada, koji je pao iz dva predmeta, uzeo je pesticide u noći 18. aprila i preminuo sljedećeg jutra, navodi agencija Press Trust of India.

Nakon široko rasprostranjenih protesta, kako roditelja tako i učenika, državna vlada je naredila da se ispitaju rezultati testiranja više od 300.000 učenika koji nisu prošli, prenosi Independent.

Predsjednik Udruženja roditelja Telangana N. Narayana rekao je novinarima da je kompanija zadužena za obradu rezultata Globarena Technologies prvobitno priznala da postoje greške, ali je rekao da su one ispravljene.

"Čini se da je cijeli proces bio pun grešaka. Nažalost, zbog ovih grešaka učenici su oduzeli sebi živote", rekao je on.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...