Svijet
0

U Hrvatskoj zamrznuta prva krv iz pupkovine

FENA
Prvi put u Hrvatskoj u Banku umbilikalnih stanica pohranjena je krv iz pupkovine bogata matičnim ćelijama, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Zaklade Ana Rukavina.

Majka i otac novorođenčeta krv bogatu matičnim stanicama donirali su u javnu banku u Zavodu za kliničku transfuziologiju KBC-a Zagreb kako bi jednoga dana nekome mogla spasiti život, rekla je upraviteljica Zaklade Marija Rukavina.

Krv pohranjena u Banku krvi iz pupkovine postala je dijelom Registra potencijalnih darivatelja koštane srži, u koji se do danas upisalo gotovo 25 000 donora.

Uzorci pohranjeni u javnu banku mogu poslužiti za liječenje bolesnika izvan vlastite porodice, a krv koja se nakon poroda prikuplja iz pupkovine u slučaju oboljenja može transplantacijom zamijeniti oboljelu koštanu srž, istaknula je voditeljica Banke umbilikalnih stanica dr. Branka Ćepulić-Golubić.

U povodu Evropske sedmice leukemije, limfoma i melanoma, Zaklada Ana Rukavina će 8. jula na Bundeku organizirati veliki humanitarni spektakl i koncert Massima Savića.

Voditelji Zaklade pozvali su sve građane da im se pridruže u sportskim igrama i roštilju.