Manuel Zelaya
0

U Honduras s ultimatumom vladi, a ne radi pregovora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni tajnik Organizacije američkih država (OAS) Jose Miguel Insulza ne ide u Honduras kako bi "pregovarao" s vladom, već da joj preda "ultimatum", izjavio je svrgnuti honduraški predsjednik Manuel Zelaya.

"Tajnik Insulza neće pregovarati. Po nalogu svih vlada Stalnog vijeća OAS-a informirat će je da je vrijeme da ode te da cijeli svijet osuđuje taj državni udar", izjavio je Zelaya u četvrtak na konferenciji za tisak u Panami gdje se nalazi od srijede.

"Moraju se podvrgnuti narodnoj volji i prestati se zadržavati na vlasti oružjem", dodao je šef države kojeg su u nedjelju ujutro uhapsili vojnici u njegovom domu a potom protjerali u pidžami u Kostariku.

Kongres je imenovao novog predsjednika Roberta Michelettija, zaduženog za vođenje privremene vlade do preuzimanja funkcija budućeg predsjednika koje bi načelno trebalo izabrati krajem novembra.

Insulza bi ovog vikenda trebalo da otputuje u Honduras, u pratnji Zelaye, kako bi provjerio primjenu rezolucije OAS-a koji je u srijedu zahtijevao da svrgnuti predsjednik bude "vraćen na položaj za 72 sata", inače će Honduras biti izbačen iz regionalne organizacije.