U Holandiji razmatraju mjesečno davanje građanima 890 eura, bez obzira na radni status

Klix.ba
27.12.2015. u 17:56
455
50
U Holandiji razmatraju mjesečno davanje građanima 890 eura, bez obzira na radni status
455
U Holandiji razmatraju mjesečno davanje građanima 890 eura, bez obzira na radni status Holandija je poznata kao jedna od zemalja sa najvišim životnim standardom na svijetu
Holandske vlasti razmišljaju o uvođenju tzv. osnovnog prihoda od 890 eura za sve stanovnike, bez obzira bili oni zaposleni ili ne.
Kako prenosi Guardian, na ovaj način se kod Holanđana želi smanjiti stres koji donosi nedostatak novca, a istovremeno povećati njihova produktivnost na radnim mjestima.

"Naša istraživanja su pokazala da su radnici koji brinu o novcu daleko neproduktivniji od onih koji imaju zadovoljavajuća mjesečna primanja. Smatramo da imamo mnogo veću korist od motiviranih radnika, nego što ćemo izgubiti sa ovom pomoći", rekla je Heleen de Boer iz Stranke zelenih.

Također, veliki problem su i radnici koji su pod "pritiskom nezaposlenosti" prihvatili bilo kakav posao. Kako prenose holandski mediji, novac će ovim ljudima pružiti sigurnost da se okušaju u različitim poslovima i pronađu onaj koji im najviše odgovaraju i pri kojem će biti najproduktivniji.

U narednim mjesecima bit će sproveden niz eksperimenata kako bi se utvrdilo da li bi se ovakva mjera pokazala uspješnom.

Sličnu ideju imaju i vlasti u Finskoj, koje su najavile uvođenje "osnovnog prihoda" od oko 600 eura.


Komentari (50)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: